Uhvaćen mostrum: Jedan od najvećih zločinaca u rukama iračke vojske

35237504_141772613360010_1112522741572960256_n

Jedan od najvećih zločinaca 21. vijeka, sadistički pripadnik “Islamske države” i okrutni ubica Sadam Omar Husein el Džamal, u rukama je iračke vojske i već dugo ga ispituju u Bagdadu.

Džamal je jedan od glavnih ljudi kulta smrti islamista, a svijet je za njega prvi put čuo kada je 2015. godine u javnost pušten snimak ubistva jordanskog pilota koji je oboren iznad teritorije koju je tada držala “Islamska država”.

Pilot je mučen, zatim stavljen u kavez, poliven litrima beznina i zapaljen. Zapalio ga je Džamal.

Poslije toga se saznalo za mnoge užase iza kojih je stajao ovaj islamista.

Džamal je bio jedan od najviših šefova u “Islamskoj državi” i na listi pet najtraženijih terorista.

Počeo je tako što je osnovao salafitsku, odnosno ekstremnu islamističku miliciju “Brigada Bog je veliki”. U rekordnom roku okupio je više od 800 boraca. Poslije toga, pridružio se teroristima “Islamske države”.

Iračka Vlada tvrdi da se Džamal 2014. godine osvetio izvjesnoj iračkoj porodici zato što je odbila da mu da svoju kćerku za suprugu.

Osvetio im se tako što je svojim ljudima naredio da čvrsto drže roditelje i da ih natjeraju da gledaju dok on postrojava njihovih sedam sinova, poređanih po dobi, od trinaestogodišnjeg dječaka do najmlađeg, kako bi im jednom po jednom rezao glave.

Slike tog masakra sa njim kako obliven krvlju djece ponosno pozira uz odsječene glave i bezglava trupla na kraju su se našle i na društvenim mrežama.

Džamal je godinama bio tražen, sve dok mu Iračani nisu ušli u trag. Ključni trenutak bio je kad su zarobili najbližeg saradnika “Islamske države” Ismaila el Ejtavija.

Irački vojni obavještajci su preko posebne aplikacije sa njegovog mobilnog telefona poslali poruku četvorici vođa islamista da dođu na određenu lokaciju u Irak na sastanak.

Tako je uhapšen Džamal, jedan od najokrutnijih ubica “Islamske države”, prenose zapadni mediji.