Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zbog zločina u Ukrajini

Ujedinjene nacije isključile Rusiju iz Vijeća za ljudska prava UN

UN

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila

Ujedinjene nacije u četvrtak su donijele odluku da se Rusija treba isključiti iz Vijeća UN za ljudska prava (UNHRC) zbog izveštaja o zvjerstvima počinjenim na području Ukrajine, prenosi Radio Slobodna Evropa.
Za je glasalo 93, 24 glasa su bila protiv, a 58 uzdržanih.

Rezoluciju su uvele SAD nakon što su se u kijevskom predgrađu Buča pojavili dokazi o ubistvima civila.

Države članice G7 (Kanada, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Američke Države) u izjavi su navele da je “vrijeme za suspendovanje” Rusije iz ovog Vijeća.

G7 je pozvala da se Rusija suspenduje zbog “gnusnih djela i zločina” u Ukrajini.

Država iz 47-članog viječa može biti suspendovana dvotrećinskom većinom, prilikom čega se uzdržani glasovi ne računaju. Libija je suspendovana 2011. godine zbog nasilja nad demonstrantima koje su počinile snage lojalne tadašnjem vođi Moameru Gadafiju.

Rusija je upozorila zemlje da će se pokušaji da je izbace iz panela od 47 članova posmatrati kao “neprijateljski gest”, navodi se u pismu diplomatama u koje je Reuters imao uvid.

Buča je grad u Ukrajini iz kog su svet obišle fotografije ubijenih civila koji leže na ulicama vezanih ruku, a neki od njih su i prema navodima ukrajinske vojske mučeni i silovani. Fotografije su navodno nastale nakon povlačenja ruske vojske iz grada.

Rusija je 24. februara započela vojnu agresiju na Ukrajinu od kada je iz zemlje pobjeglo više od četiri miliona ljudi, a više od sedam miliona je raseljeno unutar zemlje, pokazuju podaci UNHCR-a i IOM-a.