Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bolja situacija

Ukidaju se covid potvrde za ulazak u tržne centre u Crnoj Gori

covid potvrda (1)

Također, iako je to bilo najavljeno, od sutra neće biti potrebna covid potvrda kao uvjet prilikom ulaska u prehrambene prodavaonice koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora

Zbog bolje epidemiološke situacije u Crnoj Gori od sutra više neće biti potrebna Nacionalna digitalna covid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju više od hiljadu metara kvadratnih prostora, kazao direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Naveo je kako je broj novooboljelih od koronavirusa u posljednje dvije sedmice opao za 40 posto u odnosu na dvije sedmice ranije.

“U posljednja dvije sedmice ukupan broj preminulih je za oko 18 posto manji u odnosu na ukupan broj preminulih dvije sedmice ranije”, naglasio je Galić.

Zbog toga je, Vlada Crne Gore, kaže, odlučila da mjere u borbi protiv koronavirusa budu prilagođene stanju na terenu.

“Stoga, od subote, 9. oktobra, ukida se Nacionalna digitalna covid potvrda kao uslov za ulazak u tržne centre, poslovne centre i poslovne zgrade koje imaju više od hiljadu metara kvadratnih prostora”, rekao je Galić.

Također, iako je to bilo najavljeno, od sutra neće biti potrebna covid potvrda kao uvjet prilikom ulaska u prehrambene prodavaonice koje imaju preko hiljadu metara kvadratnih prostora.

“U skladu s očekivanjem da se Crna Gora pridruži EU digitalnom covid certifikatu, trajanje izolacije se skraćuje sa 14 na 10 dana, odnosno jedan od elemenata digitalne covid potvrde je pozitivan PCR test koji je stariji od 10 i nije stariji od 180 dana”, kazao je Galić.

Ocijenio je kako masovna okupljanja i dalje predstavljaju veliki epidemiološki rizik, istaknuvši kako svi oni koji su hospitalizirani, a mlađi su od 40 godina, nisu vakcinisani.