Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Velika britanija

Ukinuli sve mjere za putovanja uvedene zbog COVID-a 19

engleska london

Putnici koji stižu u Veliku Britaniju više neće ispunjavati digitalni obrazac za njihovo lociranje čak i ako nisu vakcinisani protiv koronavirusa, budući da su u petak ukinuta sva preostala ograničenja putovanja zbog COVID-a 19

Vlasti Velike Britanije ukinule su u petak sve sanitarne mjere za putovanja uvedene zbog pandemije COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Putnici koji stižu u Veliku Britaniju više neće ispunjavati digitalni obrazac za njihovo lociranje čak i ako nisu vakcinisani protiv koronavirusa, budući da su u petak ukinuta sva preostala ograničenja putovanja zbog COVID-a 19.

Nevakcinisani putnici od danas neće morati da rade testove na COVID-19 ili ispunjavati formulare prije leta kako bi bili locirani tokom boravka u toj zemlji.

Odluka o ukidanju svih ograničenja za putovanje uslijedila je gotovo nakon dvije godine od početka pandemije COVID-19.

Britansko ministarstvo za transport saopštilo je da će se u slučaju potrebe primijeniti “niz mjera za nepredviđene slučajeve”, kako bi se poduzele “brze i proporcionalne akcije” za suzbijanje novih varijanti.

“Rekao sam da nećemo zadržati mjere ograničavanja putovanja na snazi ​​duže nego što je potrebno, što danas objavljujemo”, rekao je britanski ministar transporta Grant Shapps.

Britanski ministar zdravstva Sajid Javid izjavio je da je ukidanje ograničenja putovanja omogućeno zahvaljujući uspješnoj imunizaciji stanovništva protiv koronavirusa.