Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Apelacioni sud u Beogradu

Ukinuta presuda za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije

curuvija (1) (1)

Na sajtu Apelacionog suda objavljeno je da se ova presuda ukida “zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ukazivanjem da je prvostepeni sud izrekom presude povrijedio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”

Apelacioni sud u Beogradu ukinio je prvostepenu presudu za ubistvo novinara i vlasnika “Dnevnog telegrafa” Slavka Ćuruvije, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, javio je Radio Slobodna Evropa.

Apelacioni sud je istovremeno naložio da se optuženima ponovi suđenje pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Sudsko vijeće Specijalnog suda u Beogradu proglasilo je 2019. godine četvoricu nekadašnjih pripadnika Državne bezbjednosti Srbije (DB) krivim za ubistvo Ćuruvije 1999. godine u Beogradu, a sud je utvrdio da je neposredni izvršilac NN lice.

Na 30 godina osuđen je nekadašnji šef DB Radomir Marković za podstrekivanje na teško ubistvo. Nekadašnji šef beogradskog centra DB-a Milan Radonjić također je osuđen na 30 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu. Nekadašnji pripadnici DB-a Ratko Romić i Miroslav Kurak osuđeni su na po 20 godina zatvora za teško ubistvo u saizvršilaštvu.

Na sajtu Apelacionog suda objavljeno je da se ova presuda ukida “zbog bitne povrede odredaba krivičnog postupka, ukazivanjem da je prvostepeni sud izrekom presude povrijedio objektivni i subjektivni identitet optužnice i prekoračio optužbu”.

Time je, kako se dalje navodi, “učinio bitne povrede odredaba krivičnog postupka, budući da je izreka presude nerazumljiva, razlozi presude protivrječni izreci, u presudi nisu navedeni razlozi o činjenicama koje su predmet dokazivanja”.

Dodaje se i da su “dati razlozi potpuno nejasni i u znatnoj mjeri protivrečni, zbog čega nije moguće ispitati zakonitost i pravilnost presude”.

“Uvođenjem NN lica u izrjeku presude, koje je, prema utvrđenju prvostepenog suda, učestvovalo u radnji izvršenja krivičnog djela zajedno sa okrivljenima i to kao neposredni izvršilac i dodavanjem novih radnji okrivljenima Radonjiću, Kuraku i Romiću, prvostepeni sud je, kada je riječ o načinu izvršenja krivičnog djela, značajno izmjenio činjenično stanje koje je po sopstvenoj ocjeni utvrdio, u odnosu na činjenično stanje opisano u optužnici”, navodi se na sajtu Apelacionog suda.

Dodaje se da se u “žalbenoj presudi ne navodi nijedan dokaz na osnovu kog bi prvostepeni sud utvrdio sa nesumnjivom izvjesnošću prisustvo još jednog lica na licu mjesta i to neposrednog izvršioca, niti na osnovu kojih dokaza je utvrdio da je NN lice postiglo dogovor o lišenju života oštećenog”.

Apelacioni sud dodaje da u presudi i njenom obrazloženju sud “nije uopšte naveo na koji način su Kurak i Romić omogućili NN licu da izvrši ovo krivično djelo, što njihove radnje, čini nejasnim i nerazumljivim”.

“Iz izreke prvostepene presude se ne vidi i ostaje nejasno gdje su se, u momentu izvršenja krivičnog djela nad oštećenima, nalazili Romić i Kurak, da li su bili zajedno ili su bili razdovojeni, dalje nejasno je na koji način i kojom svojom radnjom su omogućili NN licu izvršenje krivičnog djela i time kao saizvršioci učestvovali u izvršenju ovog krivičnog djela”, navodi se.

Punomoćnik porodice Slavka Ćuruvije Slobodan Ružić rekao je da je očekivao da će Apelacioni sud potvrditi prvostepenu osuđujuću presudu, ali da se nada da će vijeće Specijanog suda otkloniti nedostatke i ponovo donijeti osuđujuću presudu.

“Očekujem da ponovljeni postupak neće dugo trajato i očekujem da će opet biti donijeta osuđujuća presuda”, rekao je Ružić za agenciju Beta.

On je rekao da je glavni problem ovog postupka vrijeme koje je prošlo od ubistava, a da se to sada i dalje prolonigira.

Zora Dobričanin Nikodinović, advokatica prvostepeno osuđenih Milana Radonjića i Ratka Romića rekla je da je Apelacioni sud prihvatio sve “žalbene navode odbrane”. “Ništa tu ne bih dodala”, rekla je Dobričanin Nikodinović za Betu.

Veran Matić: Razočarani smo

“Razočarani smo činjenicom da Apelaciono vijeće nije otvorilo pretres po onim pitanjima koja smatra spornim i, tek nakon razmatranja dokaza, donijelo presudu”, naveo je predsjednik Komisije za istraživanje ubistava novinara Veran Matić u saopštenju.

On je naveo da će Komisija za istraživanje ubistava novinara nadzirati proces “kako bi mogli da izvjestimo o svakoj mogućoj opstrukciji, kojih je bilo puno u istrazi, a potom i za vrijeme samog prvostepenog procesa”.

Branka Prpa: Ne čudi me

Branka Prpa, partnerka Slavka Ćuruvije koja je bila sa njim kada je ubijen, kaže za Radio Slobodna Evropa da je ovaj epilog sudskog procesa ne čudi.

Ćuruvija i Prpa

“Od samog početka sam bila izrazito sumnjičava prema cijelom tom konceptu. Cijela priča je zapravo bila jedan konstrukt i kad je donesena presuda, bila sam zapanjena da je neko konačno osudio Milana Radonjića, šefa beogradske službe DB-a. Međutim, epilog je naravno drugačiji i oni su ponovo svi slobodni ljudi”, rekla je Prpa.

Ona dodala da ovaj slučaj može da dođe do kraja onda kada u političkom vrhu “budu ljudi koji nemaju nikakve repove u državi i političkoj praksi Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije i koji će graditi pravnu državu”.

“Da bi taj slučaj konačno došao do svog kraja, sigurno sudski proces ne može da inicira onaj koji je bio najveći progonitelj Slavka Ćuruvije kao ministar informisanja u Miloševićevoj Srbiji”, rekla je Prpa.

Vučićev “Zakon”

Ministar informisanja od 1998. godine bio je aktuelni predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Za vrijeme tog mandata potpisao je Zakon o informisanju, koji je ostao zapamćen po tome što je uveo visoke novčane kazne za novinare čije se pisanje kosilo sa politikom vlasti Slobodana Miloševića.

Kazne su se morale platiti u roku od 24 sata, u protivnom bi njihova imovina bila zaplijenjena. Usljed toga je došlo do gašenja redakcija Čuruvijinog “Dnevnog telegrafa” i “Evropljanina”, a mnogi drugi nezavisni mediji su bili kažnjavani.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon donošenja prvostepene presude za ubistvo Ćuruvije u aprilu 2019. da ona predstavlja poruku da “niko nema pravo da ubija bilo koga, na bilo koji način i iz bilo kojeg razloga, pa makar neko smatrao i da je to državni razlog”.

On je dodao da je ponosan što u vrijeme kada je on bio predsjednik i premijer ništa nije stavljano pod tepih već je taj postupak vođen i doveden do presude.

27 pripadnika DB-a ga pratilo

Slavko Ćuruvija, novinar, osnivač i izdavač listova “Nedeljni telegraf”, “Dnevni telegraf” i “Evropljanin”, ubijen je 11. aprila 1999. godine u Beogradu ispred ulaza u svoj stan, tokom NATO bombardovanja Srbije, nakon sukoba sa vlašću Slobodana Miloševića zbog neslaganja oko izvještavanja o ratu na Kosovu.

Neposredno prije ubistva, Ćuruviju je neprestano pratilo 27 pripadnika tadašnjeg Resora državne bezbjednosti (RDB).

Presuda je donijeta 5. aprila 2019. godine, četiri godine od početka suđenja i 20 godina od ubistva Ćuruvije.