između arizone i meksika

Uklanja se ogromni zid sastavljen od 900 kontejnera i koji je koštao 80 miliona dolara

zid

Zid je napravljen od više od 900 kontejnera i koštao je najmanje 80 miliona dolara novca poreznih obveznika

Vlasti američke savezne države Arizone pristale su ukloniti zid od brodskih kontejnera na granici s Meksikom nakon protesta.

Republikanski guverner te države, koji je dao postaviti barijeru, tvrdio je da će ona zaustaviti migrante koji prelaze u Ameriku.

Međutim, kritičari koji su podnijeli pravne zahtjeve doveli su to u pitanje.

Zid je napravljen od više od 900 kontejnera i koštao je najmanje 80 miliona dolara novca poreznih obveznika.

Arizona dijeli 600 kilometara granice s Meksikom. Od 2017. godine, kada je Donald Trump postao predsjednik, podignute su ograde duž velikog dijela Arizone.

Guverner Arizone Doug Ducey počeo je graditi barijeru u Nacionalnoj šumi Coronado ranije ove godine kao odgovor na ono što je njegov ured opisao kao ‘prijeteće povećanje” broja prelazaka migranata.

Brojke pokazuju da je prošle godine došlo do porasta broja ljudi koji bez dokumenata pokušavaju preći u SAD preko jugozapadne granice.

Međutim, američka vlada tužila je Duceyja prošle sedmice, tvrdeći da zid od sedam kilometara ulazi u saveznu zemlju a da nije zatraženo odgovarajuće dopuštenje, navodi BBC.

U sporazumu postignutom u srijedu sa saveznom vladom, Duceyjeva administracija rekla je da će “ukloniti sve prethodno instalirane kontejnere za transport i pripadajuću opremu, materijale, vozila i druge objekte” do početka januara.