Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ukrajina deportovala Mihaila Saakašvilija u Poljsku

saakasvili

Ukrajinski opozicioni čelnik Mihail Saakašvili deportovan je u Poljsku u ponedjeljak, saopćila je ukrajinska granična služba, nakon što su ga u restoranu u Kijevu uhapsili kamuflirani agenti ukrajinske službe sigurnosti.

Poljska granična služba potvrdila je da je on stigao u Varšavu i da mu je dopustila ulazak u zemlju.

Izgleda da je današnjom deportacijom iznenadno okončana igra mačke i miša između Saakašvilija i ukrajinskih vlasti, tokom koje su izvedeni ulični protesti protiv ranijih pokušaja njegovog hapšenja. Neki kritičari, uključujući i one u opoziciji, tvrde da je njegovo prebacivanje ‘odvuklo’ pažnju od šire opozicione kampanje da se kritikuje rukovodstvo u Kijevu.

– Ta osoba je bila u Ukrajini nelegalno i stoga, u skladu sa svim zakonskim procedurama, on je vraćen u zemlju iz koje je stigao – navodi portparol ukrtajinske granične službe Oleh Slobodjan u postu na Facebooku.

Saakašvili je u saopćenju za javnost osudio ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

– To nije predsjednik i nije čovjek. To je bijedni lopov koji želi da uništi Ukrajinu. Sve to pokazuje kako su oni slabi. Mi ćemo ih poraziti iz nužde – navodi Saakašvili.

Saakašvilija, koji je služio kao predsjednik rodne Gruzije većio dio perioda između 2004. i 2013. godine, pozvao je u Ukrajinu Porošenko koji je preuzeo vlast nakon što je u protestima svrgnut proruski čelnik u 2014. On je bio regionalni guverner u periodu 2015.-2016. godine prije nego što se razišao s Porošenkom i pridružio se opoziciji.

Porošenko je lišio Saakašvilija ukrajinskog državljanstva u prošloj godini, ali je Saakašvili ponovo ušao u Ukrajinu iz Poljske u septembru, obećavajući da će se suprotstaviti predsjedniku koga optužuje za korupciju, što Porošenko negira.

Slobodjan je saopćio da su agenti imali obavezu da koriste silu dok su hapsili Saakašvilija u Kijevu jer su ih njegove pristalice napale.

Saakašvili je tražen u Gruziji zbog optužbi za pronevjeru, za koje tvrdi da su politički motivirane. Kaže da je odustao od gruzijskog državljanstva.

Saaksašvili se također suočava s optužbama u Ukrajini. Vlasti ga optužuju za pomaganje kriminalnoj organizaciji, što on naziva isfabriciranim navodima u cilju podrivanja njegove kampanje da svrgne Porošenka s vlasti, prenosi Reuters.