rat u ukrajini

Ukrajina javila o rekordnom broju ubijenih ruskih vojnika

ukrajina tenkovi

Posljednjih nekoliko sedmica Rusija se pohvalila svojim prvim dobicima u pola godine. Napredak je, međutim, još postepen

Ukrajina je saopćila u utorak da su posljednja 24 sata bila najsmrtonosnija u ratu do sada za ruske vojnike, dok Moskva uvodi desetke hiljada tek mobilisanih vojnika i plaćenika u nemilosrdne zimske napade na istoku zemlje.

Izvještaj o ubijenim neprijateljskim vojnicima nije mogao biti potvrđen iz nezavisnih izvora, a Moskva negira da su njene snage pretrpjele gubitke takvog obima, istovremeno navodeći da su one ubile ogroman broj Ukrajinaca.

Neviđeni razmjer prijavljenih žrtava odgovara, međutim, izvještajima obje strane koji opisuju bitke u snijegom prekrivenim rovovima kao najsmrtonosniju bitku u ratu, uprkos slabom napretku obje strane na frontu.

Nakon što prošle godine nije uspjela zauzeti Kijev i izgubila tlo pod nogama u drugoj polovini 2022. godine, Moskva sada u potpunosti koristi stotine hiljada vojnika pozvanih u posljednjih nekoliko mjeseci u svojoj prvoj mobilizaciji od Drugog svjetskog rata.

Kijev i Zapad tvrde da je Rusija slala dodatne trupe u istočnu Ukrajinu posljednjih sedmica u nadi da će moći ostvariti nove pomake u vrijeme prve godišnjice svoje potpune invazije u ovom mjesecu.

Posljednjih nekoliko sedmica Rusija se pohvalila svojim prvim dobicima u pola godine. Napredak je, međutim, još postepen.

Borbe su se mjesecima fokusirale oko grada Bahmuta u istočnoj pokrajini Donjeck koja je pod kontrolom Ukrajine, grada s predratnim stanovništvom od oko 75.000 ljudi, koji Rusija pokušava opkoliti.

Moskva je također pokrenula napad južnije na Vuledar, uporište koji drže Ukrajinci na visokom terenu na strateškoj raskrsnici između istočne i južne linije fronta, prenosi Reuters.