Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pentagon

Ukrajina može koristiti američko oružje da napadne vojne ciljeve u Rusiji

pentagon
Foto: Fena/ Arhiva

Portparol Pentagona, generalmajor Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder, izjavio je novinarima da, iako nije bilo promjene u politici, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena na blizinu Harkova na ruskoj strani

Ukrajina može koristiti oružje koje joj isporučuju Sjedinjene Države da napadne ruske snage koje otvaraju vatru na ukrajinske trupe bilo gdje preko granice u Rusiji, a ne samo na ruskoj teritoriji u blizini ukrajinske regije Harkov, saopćio je Pentagon.

Prošlog je mjeseca predsjednik Joe Biden dopustio Kijevu da lansira oružje koje su isporučile Sjedinjene Države na vojne ciljeve unutar Rusije.

Zvaničnici su, međutim, tada saopćili da se Bidenova odluka odnosi samo na mete unutar Rusije u blizini granice s ukrajinskom regijom Harkov.

Portparol Pentagona, generalmajor Ratnog zrakoplovstva Patrick Ryder, izjavio je novinarima da, iako nije bilo promjene u politici, ukrajinska upotreba oružja protiv ruskih trupa nije ograničena na blizinu Harkova na ruskoj strani.

-Sposobnost da se uzvrati vatra kada se puca na ukrajinske snage uistinu je ono na šta je fokusirana ova politika dok vidimo ruske trupe kako napadaju preko granice, sposobnost Ukrajine da uzvrati na vatru tih kopnenih snage koristeći municiju koju su obezbijedile Sjedinjene Države – kazao je Ryder.

-To je samoodbrana, i zato ima smisla da to mogu učiniti – dodao je.

Ryderove izjave odražavaju komentare Bidenovog savjetnika za nacionalnu sigurnost tokom ove sedmice.

-Ne radi se o geografiji. Radi se o zdravom razumu. Ako Rusija napada ili sprema napad sa svoje teritorije na Ukrajinu, ima smisla samo dozvoliti Ukrajini da uzvrati snagama koje je napadaju preko granice – izjavio je savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan za emitera programa PBS.

Sullivan je dodao da bi Ukrajina takođe mogla da koristi sisteme protivzračne odbrane za otvaranje vatru na ruske avione koji lete u ruskom zračnom prostoru, ako se spremaju da pucaju na ukrajinski zračni prostor.

Linije fronta u Ukrajini jedva su se pomjerile od kraja 2022. godine, uprkos desecima hiljada poginulih na obje strane u nemilosrdnom rovovskom ratu, prenosi Reuters.