Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajina na jugu i istoku oslobodila više od 150 kvadratnih kilometara teritorije

ukrajina vojska
Foto: Facebook/@UAlandforces

Ukrajina je u ponedjeljak saopćila da su njene snage prošle sedmice ostvarile neke teritorijalne pomake duž istočnog i južnog fronta u teškim borbama s ruskim trupama, povrativši 37,4 kvadratna kilometra teritorije.

Ukrajinske snage napredovale su u pravcu Bahmuta, saopćila je zamjenica ministra odbrane Hana Maliar, dodajući da ruske snage napadaju u smjeru Limana, Avdivke i Marinke u regiji Donjecka.

– Tamo se sada vode teške borbe – navodi Maliar u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajina je povratila devet kvadratnih kilometara tokom protekle sedmice duž istočnog fronta “kao rezultat poboljšanja operativne (taktičke) pozicije i poravnanja linije fronta”, tvrdi Maliar.

Sve veća oslobođena teritorija

Na jugu, Ukrajina je povratila 28,4 kilometra teritorije, čime je ukupna površina ponovo osvojene teritorije duž tog fronta dostigla 158,4 kilometra, dodaje Maliar.

Rusija je tokom vikenda saopćila da su njene snage odbile ukrajinske napade u blizini sela koja okružuju Bahmut i u područjima južnije, posebno u blizini grada Vuhledara na vrhu brda. Također je izvijestila o uspjehu u odvraćanju ukrajinskih trupa na sjeveroistoku.

Reuters nije mogao potvrditi nijednu od tih tvrdnji na bojnom polju.