"dezinformacija"

Ukrajina odbacila navode o pripremama za napad na Donbas

donbass (1)

Lažni navodi imaju za cilj diskreditaciju Ukrajine na međunarodnoj sceni, rekao je Ruslan Homchak, načelnik Generalštaba ukrajinske vojske

Ruslan Homchak, načelnik Generalštaba ukrajinske vojske odbacio je u petak navode da se njegova zemlja priprema za napad na Donbas, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na društvenoj mreži Facebook objavio da navodi da se njegova zemlja “priprema za napad na Donbas” imaju za cilj diskreditaciju Ukrajine na međunarodnoj sceni.

Dodao je da je ovo dio dezinformacione kampanje za širenje panike.

“Oslobađanje ukrajinske teritorije silom rezultiralo bi smrću mnogih civila i vojnika, a to je neprihvatljivo za Ukrajinu”, rekao je Homchak.

Naglašavajući da ukrajinska vojska podržava napredak Ukrajine na evroatlantskoj ruti, on je dodao i da su ojačali vojnu komunikaciju na strateškom nivou s NATO-om i saradnju na Crnom moru.

Prema njegovim riječima, evroatlantski izbor Ukrajine je suvereno pravo ove zemlje, a Rusija se nema pravo miješati u njihove unutrašnje poslove.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je ranije da Ukrajina potpuno cilja vojno rješenje krize u Donbasu.

Homchak je 30. marta izjavio da je Rusija rasporedila svoju vojsku u blizini granice Ukrajine, pod izgovorom izvođenja vojne vježbe.

Peskov je rekao da je Rusija premjestila svoje oružane snage unutar svoje teritorije po vlastitom nahođenju i nikome ne predstavlja nikakvu prijetnju.

Ruske snage ušle su na ukrajinsko poluostrvo Krim u februaru 2014. godine, a ruski predsjednik Vladimir Putin je po izvedenoj aneksiji Krima i formalno podijelio tu regiju na dva odvojena federalna subjekta Ruske Federacije. Turska i Sjedinjene Američke Države, kao i Generalna skupština Ujedinjenih nacija i Evropska unija smatraju rusku aneksiju Krima ilegalnom, a EU je Rusiji uvela i sankcije.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, u borbama između ukrajinskih vladinih snaga i proruskih separatista nastradalo je više od 13.000 osoba.