Globus

Saopćenje ministarstva

Ukrajina pozvala svoje građane na smirenost i suzdržavanje od poteza koji izazivaju paniku

12/02/2022

U saopštenju se ističe da je sveobuhvatni paket obuzdavanja Rusije, koji je Ukrajina predložila svojim partnerima u novembru prošle godine, postao efikasno sredstvo protiv agresivne politike Kremlja

Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine pozvalo je građane te zemlje da ostanu mirni i da se suzdrže od radnji koje bi destabilizirale situaciju i izazvale paniku, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju se navodi da su, zbog eskalacije tenzija sa ruske strane, ukrajinska administracija, diplomatija i vojska uložili sve napore da budu odlučni i spremni protiv raznih scenarija i agresivnih namjera protiv države.

Na jučerašnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, kojom je predsjedavao predsjednik Ukrajine Volodymyr Zelensky, konstatovano je da je analizirana trenutna sigurnosna situacija i druge akcije Ukrajine te je istaknuto da je sposobnost države i građana da se zaštite povećana zahvaljujući odlukama ukrajinske administracije i pomoći njenih partnera.

U saopštenju se ističe da je sveobuhvatni paket obuzdavanja Rusije, koji je Ukrajina predložila svojim partnerima u novembru prošle godine, postao efikasno sredstvo protiv agresivne politike Kremlja te da Ukrajina sada ima jaku poziciju zahvaljujući koordinisanim diplomatskim kontaktima na svim nivoima. Istaknuto je i da su SAD i Evropska unija završili pripreme za oštre sankcije i pružila makrofinansijsku pomoć Ukrajini.

“Pozivamo građane da ostanu mirni. U ovom trenutku je od kritične važnosti zadržati mir, konsolidovati se unutar zemlje i izbjeći radnje koje bi destabilizirale i izazvale paniku“, navodi se u saopćenju.

U saopštenju se također navodi da ukrajinska vojska stalno prati razvoj događaja i da je spremna da se suprotstavi svakom kršenju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Ukrajine.

“Nastavljamo da radimo na deeskalaciji tenzija i dobijamo konkretnu podršku od međunarodnih partnera“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.