Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrdio predsjednik

Ukrajina prekida diplomatske odnose s Rusijom, baltičke zemlje aktivirale Članak 4 NATO-a

ukrajinci bjze aa

“Oružane snage Ukrajine se bore žestoko, neprijatelj trpi gubitke, a biće ih još više, jer su izvršili invaziju na našu državu“, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je prekid diplomatskih odnosa sa Rusijom, javlja Anadolu Agency (AA).

“Oružane snage Ukrajine se bore žestoko, neprijatelj trpi gubitke, a biće ih još više, jer su izvršili invaziju na našu državu“, rekao je Zelenski na brifingu u Kijevu, glavnom gradu Ukrajine.

Prema njegovim riječima, Ukrajina već distribuira oružje i daće ga svima koji žele da zaštite zemlju.

Zelenski je takođe pozvao narod Rusije da izađe na proteste.

“Svima koji još nisu izgubili savjest, vrijeme je da izađu i protestuju protiv ovog rata. Protiv rata sa Ukrajinom”, kazao je Zelenski.

U međuvremenu države članice NATO-a Poljska, Estonija, Latvija i Litva pokrenule su NATO-ov Članak 4.

“Stranke će se zajedno savjetovati kad god, prema mišljenju bilo koje od njih, bude ugrožena teritorijalna cjelovitost, politička neovisnost ili sigurnost bilo koje od stranaka”, kaže se u članku 4. Sjevernoatlantskog ugovora.

Konzultacije prema članku 4 mogu dovesti do kolektivne akcije među 30 država članica. Taj je članak prethodno bio pozivan šest puta od saveza formiranog 1949, a posljednji put je to učinila Turska u februaru 2020, nakon što su deseci turskih vojnika ubijeni u napadu snaga sirijske vlade u područjima sjeverne Sirije pod kontrolom opozicije.

Turska se još u četiri navrata pozvala na članak 4 – jednom 2015. kako bi obavijestila savez o svom odgovoru na terorističke napade u zemlji, dva puta 2012. nakon što je turski ratni avion oboren na sjeveru Sirije i nakon što su turski civili ubijeni sirijskim granatiranjem te 2003. kada je zatražila pomoć saveza kako bi zaštitila svoje stanovništvo od bilo kakvog prelijevanja iz rata u susjednom Iraku.

U dva od tih navrata, NATO je odgovorio vojnom pomoći, poslao je raketne baterije Patriot za zaštitu od sirijskih napada 2012. i poslao zrakoplove i raketne baterije u jugoistočnu Tursku duž granice s Irakom 2003. godine.

Poljska se pozvala na članak 4 2014. nakon prethodne ruske agresije na Ukrajinu, sastanka koji je rezultirao daljnjim naporima saveza da se zajedno suprotstave svim prijetnjama. Članak 4 je odvojen od članka 5, koji je izjava saveza da se napad na jednu članicu smatra napadom na sve.