Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Protest i upozorenje

Ukrajina tvrdi da je iz krimskih luka u Siriju izvezena ogromna količina njenog ukradenog žita

zito

I Ukrajina i vlasti koje je postavila Rusija slažu se da je nešto žita izvezeno iz okupiranog Zaporožja preko Krima. Ukrajina pak tvrdi da su žito ukrali okupatori, a Rusija to poriče

Sirija je ove godine naglo povećala uvoz pšenice koja je dopremljena iz luka s crnomorskog poluotoka Krima, koji je Rusija anektirala od Ukrajine, dok Ukrajina protestvuje i upozorava da je njeno žito ukradeno, piše Reuters.

Količina pšenice otpremljene u Siriju iz crnomorske luke Sevastopolj na Krimu povećana je ove godine 17 puta, na nešto više od petsto hiljada tona, što je gotovo trećina sirijskog uvoza, pokazuju podaci američko – britanske kompanije za prikupljanje i distribuciju finansijskih informacija Refinitiv.

Uz sankcije koje Siriji i Rusiji otežavaju trgovinu, kao i zbog problema s osiguranjem tereta, te dvije zemlje sve se više oslanjaju na vlastite brodove kako bi prevezle žitarice, uključujući tri sirijska broda koja su pod sankcijama Washingtona, pokazuju podaci.

I Ukrajina i vlasti koje je postavila Rusija slažu se da je nešto žita izvezeno iz okupiranog Zaporožja preko Krima. Ukrajina pak tvrdi da su žito ukrali okupatori, a Rusija to poriče.

Ukrajina smatra da je barem dio žita koje je prošlo kroz Sevastopolj ukradeno s ukrajinskih teritorija nakon ruske invazije.

Ukrajinska ambasada u Bejrutu procjenjuje da je petsto hiljada tona onoga što nazivaju opljačkanim ukrajinskim žitom stiglo u Siriju od početka invazije, a isporučeno žito je stiglo iz nekoliko luka.