Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajina tvrdi da Rusija ima između 20.000 i 25.000 vojnika za napad na grad Časiv Jara

Foto: Facebook/ Ilustracija

Zauzimanjem Časiv Jara Rusija bi bila bliža strateški važna dva grada pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsku i Slavjansku

Rusija ima od 20.000 do 25.000 vojnika koji pokušavaju da napadnu grad Časiv Jar na istoku Ukrajine i okolna sela, saopćila je u ponedeljak ukrajinska vojska, opisujući situaciju u toj oblasti kao tešku.

Ukrajina ima potpunu kontrolu nad Časiv Jarom, koji se nalazi na strateškoj uzvišici u djelimično okupiranoj oblasti Donjeck. Visoki ukrajinski zapovjednik izjavio je kako Rusija želi da zauzme grad do 9. maja kada se obilježava Dan pobjede Sovjetskog Saveza u Drugom svjetskom ratu.

-Situacija oko grada je teška, ali se može kontrolirati. Naši branioci dobijaju pojačanje i stabilizuju liniju – kazao je Nazar Vološin, portparol Istočne vojne komande.

-To je negdje oko 20.000-25.000 ruskih vojnika koji pokušavaju da napadnu Časiv Jar i periferije naselja u njegovoj blizini – kazao je on u televizijskim komentarima na javnom servisu Suspilne.

Zauzimanjem Časiv Jara Rusija bi bila bliža strateški važna dva grada pod ukrajinskom kontrolom, Kramatorsku i Slavjansku.

Rusija je već krenula naprijed, ali se očekuje da će dugo odgađana američka vojna pomoć stići do Ukrajine.

-Našim vojnicima je teško, ali dobijanje neophodne pomoći će izjednačiti situaciju – izjavio je predsjednik Volodimir Zelenski na aplikaciji poruka Telegram, prenosi Reuters.