PROTESTI

Ukrajinci i danas na ulicama u mnogim okupiranim gradovima

protesti ukrajinaca

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izjavio je jučer da su čak i ruski obavještajci došli do zaključka da je zbog snažnog protivljenja Ukrajinaca nemoguće uspostaviti prorusku vlast na područjima koja su privremeno pod kontrolom Rusije

U Hersonu, Kahovki i Berdjansku, privremeno okupiranim gradovima na jugu Ukrajine, i danas se održavaju masovni antiruski skupovi, objavio je Centar za strateške komunikacije i informacijsku sigurnost na svom Telegram kanalu, prenosi Ukrinform.

– Uprkos činjenici da osvajači nameću strogi administrativni i policijski režim na privremeno okupiranim područjima, Ukrajinci se ne boje održavanja masovnih protesta. Ukrajince je nemoguće zaustaviti. Oni su zaista građani svoje zemlje – stoji u saopćenju.

Stanovnici Hersona su danas ponovo izašli na ulice s plavim i žutim simbolima. Ruske trupe, koje su ovdje računali na toplu dobrodošlicu, nisu očekivali takav otpor.

U Kahovki se održala šetnja pod sloganima “Jedna, ujedinjena, slobodna Ukrajina!”

Ruske trupe su došle na tradicionalni miran skup u Berdjansku i ispalili nekoliko hitaca u zrak te priveli 10-ak ljudi.

Generalni štab Oružanih snaga Ukrajine izjavio je jučer da su čak i ruski obavještajci došli do zaključka da je zbog snažnog protivljenja Ukrajinaca nemoguće uspostaviti prorusku vlast na područjima koja su privremeno pod kontrolom Rusije.