Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stižu snimke oko balakliye

Ukrajinci iznenada udarili na sjeveru

balaklyA

Ako je vjerovati vijestima i snimcima koji se danas šire Twitterom, Ukrajinci su udarili na sjeveroistočnom dijelu fronta, oko grada Balakliye

Ukrajinski predsjednik večeras će objaviti “pozitivne vijesti o kontraofanzivi svoje vojske u istočnoj regiji Harkiva”, objavio je savjetnik njegovog štaba Serhij Leščenko.

“Večeras će stići sjajne vijesti od predsjednika Zelenskog o kontraofanzivi u regiji Harkov”, objavio je.

Nije dao više detalja.

Ukrajina je prošlog sedmice pokrenula kontraofanzivu, uglavnom se fokusirajući na južnu regiju Herson. Do sada je izvijestla o nekoliko uspjeha. Zauzeli su nekoliko mjesta istočno i sjeverno od Khersona, a danas su objavljene sateltiske snimka na kojima se, kako tvrde ukrajinski izvori vidi uništeni pontonski most kod Darivke, sjeverno od Khersona.

Radi se o mostu preko Inhulets rijeke, i praktično, nakon jučerašnjih raketnih udara po Antonivski mostu na rijeci Dnjepar, okupirani Kherson je sada odsječen od ostatka okupirane teritorije na istoku kada je saobraćaj za vozila u pitanju.

No, ako je vjerovati vijestima i snimcima koji se danas šire Twitterom, a u kontekstu zvanično najavljenog obraćanja Zelenskog, Ukrajinci su žestoko udarili na sjeveroistočnom dijelu fronta, oko grada Balakliye.

Na snimcima objavljenim na Twitteru tvrdi se da su ukrajinske snage ušle Verbivku, mjesto na sjevernom prilazu Balakliyji, gradu koji je od marta pod ruskom okupacijom.

Balakliya je izuzetno važna tačka za okupacione snage Rusije. Posebno za odbranu okupiranih dijelova Ukrajine na istoku, prije svega grada Izyuma.

Nakon što je krenula ofanziva Ukrajinaca, objavljen je i snimak mosta koji vodi u centar grada iz pravca juga, a koji su Rusi prema istim izvorima digli u zrak kako bi spriječili ulazak ukrajinskih trupa u grad.

Dignut u zrak automobil Bardina

U Berdjansku, okupiranom obalnom gradu na jugoistoku Ukrajine, eksplodirao je automobil separatističkog čelnika Artema Bardina, objavili su separatisti. Nakon eksplozije automobila došlo je do pucnjave. Bardin je hospitaliziran u teškom stanju.

Separatistička i proruska uprava Berdjanska je pojasnila da su tokom eksplozije oštećena i tri civilna automobila u kojima nije bilo nikoga.