Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci izveli žestok napad na Sevastopolj, pogođeno sjedište Crnomorske flote

Foto: Twitter

Sevastopolj je u posljednje vrijeme učestalo na meti ukrajinskih vojnih dronova i krstarećih projektila.

Danas je odjeknula glasna eksplozija u Sevastopolju. Nije riječ samo o najvećem gradu na ukrajinskom poluotoku Krimu, koji su Rusi anektirali 2014. godine, nego i o ključnoj luci, u kojoj je sjedište ruske Crnomorske flote.

Sevastopolj je u posljednje vrijeme učestalo na meti ukrajinskih vojnih dronova i krstarećih projektila.

Prema fotografijama i snimkama koje su se danas proširile društvenim mrežama, čini se da je do eksplozije došlo upravo u luci, u kojoj se nerijetko nalaze ruski ratni brodovi.

Neslužbeni Twitter kanali bliski ukrajinskoj strani objavili su snimku na kojoj se vidi oblak dima, a lokalci govore da su vidjeli rakete nad gradom neposredno prije eksplozije.

Rusi potvrdili napad

Najmanje jedan ukrajinski projektil pogodio je sjedište ruske Crnomorske flote u Sevastopolju, rekao je lokalni proruski guverner Mihail Razvožajev. Nakon udara izbio je požar. Razvožajev je dodao da je moguć još jedan udar te pozvao građane da izbjegavaju centar grada, u kojem se nalazi sjedište Crnomorske flote.

Na licu mjesta su vatrogasci, rekao je proruski guverner dodavši da je komad šrapnela od eksplozije pao kod pozorišta Lunačarski.

Ruska prorežimska novinska agencija TASS izvijestila je da su krhotine rasute “stotinama metara” od mjesta udara. Ista agencija navodi da je velik broj kola hitne pomoći viđen kako juri prema mjestu napada.

Zasad nema informacija o žrtvama.