Liman u okruženju

Ukrajinci na korak od oslobađanja važnog grada, Rusima nije dozvoljeno da se povuku

liman

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage povukle poteze koji su rezultirali “ubijanjem civila za koje sada tvrdi da su njezini građani”

Preko noći su ukrajinske snage bile na korak do osvajanja Limana u Donjecku.

Glasnogovornik ukrajinske vojske, Serhij Čerevatji, rekao je da su ukrajinske snage opkolile grad Liman, koji je mjesecima služio kao logističko i transportno središte za ruske operacije na sjeveru regije.

Dodaje da se na tom području nalazilo između 5000 i 5500 ruskih vojnika.

“Neki su se predali. Imaju dosta ubijenih i ranjenih, ali operacija još nije gotova”, kazao je Čerevatji.

“Liman je djelimično opkoljen”, rekao je ranije Denis Pušilin, promoskovski čelnik u Donjecku, dodavši kasnije na društvenim mrežama da se ruske snage drže “posljednjim snagama”.

– Okupatori zarobljeni u Limanu su tražili od ruskih zapovjednika da im dopuste da napuste grad. Odbijeni su, ustvrdio je guverner Luganska Sergej Hajdaj.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci ukrajinskih vojnika koji postavljaju zastavu na ulasku u Liman.

Izvještaj Britanaca

Britansko Ministarstvo odbrane saopćilo je da su ruske snage povukle poteze koji su rezultirali “ubijanjem civila za koje sada tvrdi da su njezini građani”.

Karta vojnih operacija kod Limana

Podsjetimo, Putin je jučer potpisao sporazume o aneksiji četiriju okupiranih regija u Ukrajini, označavajući time najveće nasilno preuzimanje teritorija u Evropi od Drugog svjetskog rata.

Ministarstvo odbrane je priopćilo da Rusija troši “strateški vrijednu vojnu imovinu” u pokušajima da stekne taktičku prednost.

Dodaje da je Rusija gotovo sigurno jučer izvela udar na konvoj izvan grada Zaporižje, gdje su lokalni mediji izvijestili o 25 ubijenih civila i više od 50 ozlijeđenih.

Zelenski zahvalio Bidenu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas američkom predsjedniku Joeu Bidenu na dodatnih 12.35 milijardi dolara potpore Ukrajini.

“Uredba predviđa financiranje obrambenih programa, kao i snažnu proračunsku potporu Ukrajini. Ova je pomoć danas važnija nego ikad”, napisao je Zelenski na Twitteru.