Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Melitopolj

Ukrajinci napali grad koji je duboko u okupiranoj teritoriji, pogodili su važnu metu

ezgif-5-54d765031e

Nepotvrđene fotografije na internetu prikazuju eksplozije na noćnom nebu nad Melitopoljem, središtem okupacijskih vlasti u Zaporižji, jednoj od pet ukrajinskih pokrajina koje je Rusija anektirala

Ukrajina je napala željezničko skladište u gradu Melitopolju, koji je pod ruskom okupacijom duboko iza prvih linija, u vrijeme sve otvorenijih prijetnji Kijeva da će provesti protuofanzivu protiv ruskih snaga čija zimska ofanziva nije uspjela.

Nepotvrđene fotografije na internetu prikazuju eksplozije na noćnom nebu nad Melitopoljem, središtem okupacijskih vlasti u Zaporižji, jednoj od pet ukrajinskih pokrajina koje je Rusija anektirala.

Napad su potvrdili izgnani gradonačelnik i ruska novinska agencija TASS koja je, pozivajući se na promoskovske zvaničnike, izvijestila da je pogođeno željezničko skladište i da su grad i okolna sela ostali bez struje.

Melitopolj, u kojem je prije rata živjelo 150.000 ljudi, željezničko je čvorište ruskih snaga na jugu Ukrajine i dio kopna koje povezuje Rusiju s okupiranim Krimom.

Zasad nema informacija čime su Ukrajinci gađali to područje. Grad je izvan dosega raketa HIMARS, ali jest u dosegu novijeg oružja poput projektila JDAM i GLSDB, koje su obećale Sjedinjene Države. Rusija je u utorak objavila da je srušila GLSDB, prvi put od početka rata u Ukrajini.

Napad se dogodio nakon najava Kijeva da bi uskoro mogao pokrenuti protuofanzivu protiv ruskih snaga, koje nisu uspjele ostvariti neke značajnije pobjede u mjesec dana dugoj zimskoj ofenzivi.