Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Burna noć

Ukrajinci napali Krim i dva ruska grada: Odjekuju eksplozije, izbili požari

krim eksplozije
Foto: X

Dronovi i projektili pogodili su rano jutros i rafineriju nafte i luku u ruskom gradu Novorosijsku uzrokujući eksplozije i nestanak struje, izvijestio je ruski Telegram kanal Astra

Lučki grad Sevastopolj na okupiranom Krimu napadnut je treću noć zaredom.

Deseci dronova napali su Sevastopolj i obližnju Balaklavu u ranim jutarnjim satima uzrokujući djelimične nestanke struje, objavio je Mihail Razvožajev, čelnik Sevastopolja kojeg su postavili Rusi. Krhotine drona u padu pogodile su trafostanicu Sevastopolj, rekao je Razvožajev.

“Ruske jedinice protuzračne odbrane uništile su desetke bespilotnih letjelica i više od pet mornaričkih dronova”, ustvrdio je Razvožajev.

Nema izvještaja o žrtvama. Razvožajev je rekao da službe za hitne slučajeve prate situaciju i tehničari rade na uspostavljanju opskrbe strujom.

Ovo je treći napad u dva dana na okupirani Sevastopolj. Ruski dužnosnici i lokalni Telegram kanali izvijestili su o napadima na ruski vojni aerodrom Belbek, u blizini Sevastopolja, tokom noći 15 maja i kasnije te večeri.

Uništena tri ruska aviona, oštećene zgrade

Satelitske snimke do kojih je ekskluzivno došao CNN pokazuju tri uništena ruska aviona i oštećene zgrade u zračnoj bazi Belbek u Sevastopolju u srijedu.

Na satelistkim snimkama Maxara mogu se vidjeti dva izgorjela aviona na glavnoj pisti u Belbeku, uz treći parkiran na zaštitnom nasipu. Satelitske snimke također pokazuju uništenu zgradu u blizini i drugu koja je pretrpjela značajna oštećenja.

Mihail Razvožajev, guverner Sevastopolja kojeg je imenovala Rusija, rekao je jutros na Telegramu da su Rusi “uspješno odbili masovni neprijateljski napad na Sevastopolj”.

Napad je drugi put da se Belbek našao na meti Ukrajinaca u posljednjih 48 sati.

Upitan o ukrajinskom napadu na Belbek, Dmitro Pletenčuk, glasnogovornik ukrajinske vojske, rekao je jučer: “U ovom trenutku ne možemo objaviti nikakve detalje jer u ovom trenutku nema provjerenih informacija”.

Napadi i na dva ruska grada

Dronovi i projektili pogodili su rano jutros i rafineriju nafte i luku u ruskom gradu Novorosijsku uzrokujući eksplozije i nestanak struje, izvijestio je ruski Telegram kanal Astra.

Lokalni stanovnici rekli su da su tokom noći čuli najmanje osam eksplozija u Novorosijsku. Projektil je pogodio luku i izazvao požar, dodali su. Napadnuti su i terminal za loživo ulje u Novorosijsku i terminal Transnjefta. Novorosijsk je navodno ostao bez struje tokom napada.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je 31. marta da Rusija jača odbranu luke Novorosijsk kako bi zaštitila Crnomorsku flotu od mogućih ukrajinskih napada.

Rusija je povukla većinu svojih brodova Crnomorske flote s okupiranog Krima 2023. godine i premjestila ih u Novorosijsk. Ovaj potez uslijedio je nakon niza razornih ukrajinskih napada, uključujući raketni napad na sjedište flote u Sevastopolju 22. septembra. Luka Novorosijsk nalazi se na ruskoj obali Crnog mora, u južnoj regiji Krasnodarskog kraja.

Ukrajinske snage napale su i više naselja kod Belgoroda oštetivši benzinsku pumpu i ubivši dvoje ljudi, ustvrdio je guverner Vjačeslav Gladkov. Izvještaji o napadima raketama i dronovima na Belgorodsku oblast, koja graniči s ukrajinskom Sumskom, Harkivskom i Luhanskom oblašću, postali su uobičajena pojava posljednjih mjeseci.

Dron je udario u benzinsku pumpu u blizini sela Besonovka uzrokujući zapaljenje spremnika goriva, rekao je Gladkov. Vatrogasci su u međuvremenu ugasili požar. “Ubijena je žena i njeno četverogodišnje dijete”, tvrdi Gladkov. Rekao je i da je djetetov otac povrijeđen.