Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci napreduju u svim pravcima kontraofanzive, Zelenski: Ovo je sretan dan

artiljerija ukrajina
Foto: Facebook

Predsjednik Zelenski obišao je jučer crtu ratišta u blizini okupiranog grada Bahmuta kako bi uručio odlikovanja vojnicima, saopćio je njegov ured

Ukrajinske trupe napredovale su 1.5 kilometara duboko u teritoriju koji su okupirali Rusi u smjeru Melitopolja, a ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obišao je crtu ratišta u blizini okupiranog grada Bahmuta.

“Kao rezultat sustavnog pritiska, odbrambene snage u smjeru Tavrije uspješne su i napredovale su 1.5 kilometara duboko u okupirani teritorij u smjeru Melitopolja”, izjavio je glasnogovornik odbrambenih snaga smjera Tavrija Valerij Šershen.

Predsjednik Zelenski obišao je jučer crtu ratišta u blizini okupiranog grada Bahmuta kako bi uručio odlikovanja vojnicima, saopćio je njegov ured.

“Čuvajte se. Ako spasite svoje živote, spasit ćete Ukrajinu”, kazao je predsjednik vojnicima.

Komandat ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski izvijestio je Zelenskog o situaciji na frontu. General je ranije izvijestio da su ruske trupe bile potisnute iza kanala jugozapadno od Bahmuta.

Zelenski u noćnom obraćanju naciji i svijetu osvrnuo se na rezultate ukrajinske kontraofanzive te je poručio kako su podaci sa terena optimistični.

Tokom obraćanja Zelenski je naglasio kako je front i dalje najaktivniji u regiji Zaporožja i Donjecka.

O stanju na frontu

“Aktivni su naši vojnici, naši istureni položaji i pravci aktivnih dejstava. Danas su naši vojnici napredovali u svim pravcima i ovo je sretan dan. Poželio sam da momci imaju još ovakvih dana”, rekao je Zelenski.

Poručio je kako je tokom ponedjeljka obišao niz jedinica na frontu i da je dan bio pun emocija.

“Hvala momci na svim vašim riječima podrške. Hvala svima na zagrljajima. Svi naši vojnici, od pješadije do generala – bravo! Razgovarali smo i o uspostavljanju marinskog korpusa. Svi detalji su jasni. Jačamo marince i sve elemente naših odbrambenih snaga”, ističe predsjednik Ukrajine.

Na kraju, Zelenski je ponovio kako će cijela Ukrajina biti oslobođena.

“Više oružja približit će nas pobjedi. To je glavna stvar. Sva naša zemlja će biti oslobođena. Apsolutno sva”, zaključio je Zelenski.