Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci nastavili oslobađati teritorije na jugu, na istoku se vode žestoke borbe

Foto: UALandForces

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da je kontraofanziva propala, ali je američki državni sekretar Antony Blinken naveo da su to još “rani dani” ukrajinskog kontranapada

Ukrajinska vojska prošle je sedmice u svojoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga ponovo zauzela više od 12 kvadratnih kilometara teritorije na jugu Ukrajine, izjavila je u ponedjeljak zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar.

Maliar je kazala da je taj napredak povećao ukupnu vraćenu teritoriju otkako je počela kontraofanziva početkom juna na više od 192 kvadratna kilometra u južnom sektoru.

Ukrajinci napreduju

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u nedjelju da je kontraofanziva propala, ali je američki državni sekretar Antony Blinken naveo da su to još “rani dani” ukrajinskog kontranapada.

U video poruci koju je distribuirao ured predsjednika Volodimira Zelenskog, Maliar je kazala da ukrajinske snage nastavljaju napredovanje u nekoliko područja prema južnom gradu Melitopolju i Berdjansku koji se nalazi na Azovskom moru.

Na istoku, rekla je, glavni fokus borbi bio je oko gradića Bahmuta koji su zauzele ruske snage u maju nakon mjeseci žestokih borbi. Ukrajinske snage nastavile su napredovati na južnim bokovima Bahmuta, ali su se na sjeveru ruske snage “držale za svaki centimetar i metar”, tvrdi ona.

Maliar je rekla da su ukrajinske snage povratile oko četiri kvadratna kilometra u tom pravcu tokom protekle sedmice i da su glavne bitke bile oko sela Klisščivka, Andrijevka i Kurdjumivka jugozapadno od Bahmuta.

35 sukoba u jednom danu

Ukrajinska vojska u svom dnevnom ažuriranju navodi da je u posljednja 24 sata bilo 35 borbenih sukoba na istočnom frontu.

Rusija, koja je poslala desetke hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru 2022. godine, još drži dijelove teritorije u južnoj i istočnoj Ukrajini.

Ukrajinski vrhovni komandant general Valerij Zalužnji kazao je prošle sedmice da se ukrajinska vojska suočila s “ekstremno složenim minskim poljima, protivtenkovskim barijerama i sistemom za uništavanje vatre”, ali je nastavila da napreduje.

Napad na Moskvu

Rusija je u ponedjeljak izvijestila o napadu dronom na Moskvu za koji navodi da su u njemu dvije zgrade pogođene, ali da nisu pretrpjele veću štetu, a ukrajinski zvaničnici saopćili su da je Rusija izvela posljednji u nizu napada na južnu luku Odesa.

Reuters nije mogao odmah provjeriti razvoj događaja na bojnom polju. Rusija nije potvrdila da je Ukrajina ostvarila teritorijalni napredak, a prošle sedmice je rekla da su njene snage napredovale na sjeveroistoku, prenosi Reuters.