gdje je Basurin?

Ukrajinci o nestanku vođe separatista: Vjerovatno ga je koštao dug jezik

New Project – 2022-04-17T172328.140

Basurin je prije nego je objavljena informacija da je uhapšen i doveden na nepoznatu lokaciju, najavio da ruske snage neće morati gubiti ljudstvo u okršaju s preostalim ukrajinskim snagama u Azovstalu

“Ukrajinska glavna obavještajna uprava Ministarstva odbrane (GUR) izvijestila je da su službenici FSB-a uhapsili jednog od vođa separatista u Donjecku Eduarda Basurina zbog otkrivanja planova za korištenje hemijskog oružja od strane ruskih snaga u Mariupolju.”

“Utvrđeno je da je nakon razgovora s službenicima ruskog FSB-a Eduard Basurin, odveden na nepoznato odredište”, tvrdi ukrajinska obavještajna služba.

Podsjećamo, Basurin je prije nego je objavljena informacija da je uhapšen i doveden na nepoznatu lokaciju, najavio da ruske snage neće morati gubiti ljudstvo u okršaju s preostalim ukrajinskim snagama u Azovstalu, i da će ih jednostavno eliminisati tako što će ruska vojska upotrijebiti hemijsko oružje.

Basurin se 11. aprila pojavio na ruskoj televiziji i izjavio:

“Nema smisla da jurišamo, mogli bi izgubiti dosta vojnika. Mislim da bi se [ruske trupe] trebale obratiti snagama za hemijsko ratovanje koje bi pronašle način da istjeraju krtice iz svojih rupa”, misleći na ukrajinske vojnike u Mariupolju.

Nešto kasnije istog dana, ukrajinski izvori iz Mariupolja tvrdili su da je Rusija upotrijebila otrovnu tvar protiv ukrajinskih vojnika u opkoljenom Mariupolju. U izvještaju se navodilo da je ruski dron bacio “otrovnu tvar nepoznatog porijekla” na vojnike i civile u Mariupolju i da su žrtve patile od zatajenja disanja.

Četiri dana kasnije, ukrajinska obavještajna služba objavila je da Basurin nestao, odnosno da su ga nakon višesatnog razgovora, na nepoznatu lokaciju odveli pripadnici ruskog FSB-a u civilu.