Ukrajinska služba sigurnosti

Ukrajinci objavili fotografije: “Ovo su ruski plaćenici koji su trebali ubiti našeg ministra”

25735419

Osumnjičenicima, stanovniku istočne regije Luhansk koju drže separatisti koje podržava Rusija, te muškarcu iz Kijeva, ruski su agenti navodno obećali 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, objavio je SBU

Ukrajinska služba sigurnosti (SBU) uhapsila je dvije osobe koje su navodno planirale ubiti ukrajinskog ministra odbrane Oleksija Reznikova i šefa njene vojne obavještajne agencije. Za dva osumnjičenika sumnja se da su bili na platnom spisku ruske vojne obavještajne agencije GRU, piše Guardian.

U saoćenju objavljenom u ponedjeljak, SBU je tako objavio da je otkrivena ruska zavjera, koja je trebala završiti atentatom na dvoje gore spomenutih državnih zvaničnika, kao i na istaknutog ukrajinskog aktivista. Zapadni mediji nisu mogao nezavisno potvrditi te tvrdnje, a još nije bilo niti reakcije iz Kremlja ili ruskih državnih medija.

Osumnjičenicima, stanovniku istočne regije Luhansk koju drže separatisti koje podržava Rusija, te muškarcu iz Kijeva, ruski su agenti navodno obećali 150.000 dolara za ubistvo svake od njihovih meta, objavio je SBU.

Muškarac iz regije Luhansk ušao je u Ukrajinu iz Bjelorusije i priveden je u gradu Kovel u sjeverozapadnoj Ukrajini, jednako kao i drugi osumnjičenik, navodi se u priopćenju.

Otkako je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu 24. februara, razina sigurnosti za najviše dužnosnike na iznimno je visokoj razini. Vladina četvrt u Kijevu ograđena je kontrolnim tačkama na kojima su naoružani čuvari, a vreće s pijeskom nagomilane su na prozorima i ispred svih ulaza u državne institucije

SBU je u središtu pozornosti posljednjih sedmica nakon što je predsjednik Volodimir Zelenski smijenio njezinog čelnika i glavnog državnog tužitelja, navodeći kao razlog smjeni desetke otkrivenih slučajeva gdje su dužnosnici agencija suradnje Rusiji odavali podatke.