Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci oslobodili dijelove Opytne, stigli su blizu aerodroma u Donjecku

opytne
Foto: Screenshot/Twitter

Kijev je ponovo zauzeo sela i naselja u svojoj tromjesečnoj ofanzivi, ali su njegovi vojnici sputani ogromnim ruskim minskim poljima i rovovima

Ukrajina je u ponedjeljak izvijestila da su njene trupe povratile više teritorija na istočnom i južnom frontu u vojnoj kontraofanzivi protiv ruskih snaga, javio je Reuters.

Zamjenica ministra odbrane Hanna Maliar rekla je da su snage Kijeva prošle sedmice vratile blizu dva kvadratna kilometra zemlje oko razorenog istočnog grada Bakhmuta, koji su ruske trupe zauzele u maju nakon mjeseci iscrpljujućih borbi.

Uspjesi u više pravaca

Maliar je rekla ukrajinskoj televiziji da su ukrajinske snage zauzele dio sela Opytne južno od grada Avdiivka i da su imale “djelimičan uspjeh” u blizini sela Novomajorske u istočnoj oblasti Donjecka.

-Došlo je do pokreta u blizini Opytne, odbrambene snage zauzele su dio ovog naselja – navela je Maliar.

Opytne su oko tri kilometra udaljene od aerodroma u Donjecku koji je okupiran oko 2014. godine.

Ona je također izvijestila o “izvjesnom uspjehu” u blizini Andriivka i Klishchiivka, sela na visovima južno od Bakhmuta koje se smatra ključnim za osiguranje kontrole nad gradom.

Ukrajinske trupe oslobodile su 49 kvadratnih kilometara u blizini Bakhmuta od početka tromjesečne kontraofanzive, rekla je Maliar.

Na jugu, gdje ukrajinske snage pokušavaju napredovati prema Azovskom moru u namjeri da razdvoje ruske snage, Maliar je navela da je Kijev povratio 1,5 kvadratnih kilometara u protekloj sedmici.

Velika minska polja

Maliar je dodao da su ukrajinske snage imale uspjehe južno od sela Robotyne i zapadno od Verbove u regiji Zaporizhzhia.

Kijev je ponovo zauzeo sela i naselja u svojoj tromjesečnoj ofanzivi, ali su njegovi vojnici sputani ogromnim ruskim minskim poljima i rovovima.

Reuters nije bio u mogućnosti da provjeri izvještaje, a Rusija nije potvrdila ukrajinski napredak.