Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci oslobodili strateški važno selo. BBC: Probili su se kroz ruske “zmajeve zube”

ukrajinci kliščivka zelenski
Foto: Screenshot/Twitter

Usprkos značajnim preprekama, navodi BBC, Ukrajinci su uspjeli probiti ruske odbrambene strukture duž južnog ratišta. Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su ukrajinske snage oslobodile strateški važno selo Kliščivka, južno od Bahmuta, na istočnom ratištu.

“Danas bih želio posebno pohvaliti vojnike koji korak po korak vraćaju Ukrajini ono što joj pripada, konkretno na području Bahmuta”, rekao je Zelenski u svom noćnom videoobraćanju.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar podijelila je video ukrajinskih snaga koje ističu zastave, uključujući plavo-žutu nacionalnu zastavu, dok u pozadini odjekuje pucnjava. Rusija je i dalje pokušavala vratiti izgubljene pozicije uprkos oslobađanju Kliščivka, objavila je na Telegramu.

BBC: Ukrajinci probili kroz ruske “zmajeve zube”

Ukrajinski generali kažu da su “probili” prvu crtu odbrane Rusije na jugu. BBC je jutros objavio zanimljivu procjenu o tome koliko su ukrajinske snage stvarno napredovale i koji znakovi postoje za daljnje proboje duž crte ratišta.

Ukrajina je započela svoju veliku protuofanzivu početkom juna kako bi potisnula ruske snage s teritorija koje su zauzeli od početka invazije krajem februara prošle godine. Ukrajinske snage napale su tri točke duž linije fronta duge 965 km.

Područje jugoistočno od grada Zaporižje daleko je strateški najvažnije. Ako uspije napad u ovom smjeru prema Azovskom moru, to bi moglo prekinuti ruske opskrbne linije koje povezuju ruski grad Rostov na Donu s Krimom, ukrajinskim poluotokom koji su Rusi anektirali 2014. godine.

Na tom dijelu ratišta nije bilo puno napretka – s jednom značajnom iznimkom – oko sela Robotine i Verbove u regiji Zaporižja. Naime, ako Ukrajina uspije prekinuti ovu glavnu opskrbnu rutu ruskih snaga, onda će Rusiji biti gotovo nemoguće zadržati svoje goleme snage na Krimu.

Uprkos značajnim preprekama, navodi BBC, Ukrajinci su uspjeli probiti ruske odbrambene strukture na jugu. Ta informacija je sada potvrđena iz više izvora. BBC je provjerio niz videozapisa objavljenih na društvenim mrežama koji prikazuju scene uzduž prve crte ratišta kod Verbove.

Na više snimki vidi se kako ukrajinske snage probijaju rusku odbranu sjeverno od sela Verbove. Međutim, ti upadi ne pokazuju da je Ukrajina uspjela preuzeti kontrolu nad tim područjem. Naime, do sada se kroz rusku odbranu probijalo samo ukrajinsko pješaštvo. No, ne i kolone oklopnih vozila koje prolaze probijene tačke odbrane, iskorištavaju situaciju i uspješno drže kontrolu nad osvojenim područjem.