Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci: Ovo im je bila zadnja pobjeda, idemo u protuofanzivu; Britanci: Sada se lakše braniti

ukrajina at tw

“Ovo je zadnja pobjeda Rusa na ukrajinskom teritoriju. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Severodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo vrijeme od 4. aprila do 4. jula, to je 90 dana. Toliko gubitaka…”

Ukrajinske snage su nakon pada regije Luhansk zauzele nove odbrambene položaje u regiji Donjeck, u kojoj i dalje kontroliraju velike gradove. Uz to, planiraju pokrenuti protuofanzivu na jugu zemlje.

Guverner Luhanska Serhij Hajdaj je nakon višetjedne bitke za Lisičansk, grad čijim je osvajanjem Rusija preuzela kontrolu nad Luhanskom, rekao da je ta bitka omogućila ukrajinskim snagama da utvrde položaje u Donjecku kako bi “tamo otežala Rusima situaciju”.

Hajdaj je još jednom zamolio ukrajinske saveznike na Zapadu da pošalju još oružja, ustvrdivši da će ukrajinska vojska pokrenuti protuofanzivu čim bude imala dovoljno dalekometnog oružja.

“Ruska taktika će biti ista. Prvo će pucati na sve artiljerijom, ali bit će im teško osvojiti teritoriju”, rekao je Hajdaj.

Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, rekao je kako se Ukrajina nada da će pokrenuti ofanzivu na jugu zemlje.

“Ovo je zadnja pobjeda Rusa na ukrajinskom teritoriju. Ovo su bili gradovi srednje veličine (Severodonjeck i Lisičansk, op.a.), a za to im je trebalo vrijeme od 4. aprila do 4. jula, to je 90 dana. Toliko gubitaka…”, rekao je Arestovič.

“Zauzimanje gradova na istoku znači da je 60% ruskih snaga sad koncentrirano tamo i bit će im teško preusmjeriti ih na jug, a više nema snaga koje mogu dovesti iz Rusije. Platili su visoku cijenu za Severodonjeck i Lisičansk”, rekao je savjetnik Zelenskog.

Sam predsjednik Zelenskij sinoć je rekao da se ukrajinske snage nastavljaju boriti usprkos povlačenju iz Lisičanska.

Britanski obavještajci: Ukrajincima će se sada biti lakše braniti

Britansko Ministarstvo obrane objavilo je novi izvještaj svojih obavještajaca o situaciji u Ukrajini.

U novom izvještaju obavještajci navode da su ruske snage “relativno brzo” osvojile Lisičansk i tome proširile svoju kontrolu “praktički na cijeli teritorij regije Luhansk”.

Za razliku od ranijih faza u ratu, Rusija je, navode obavještajci, “vjerovatno ostvarila učinkovitu koordinaciju između najmanje dvije svoje jedinice”.

U međuvremenu, ukrajinske snage su se najvećim dijelom iz Lisičanska povukle “u skladu s postojećim planovima” i “organizirano”, navodi se u izvještaju.

“Postoji realistična vjerovatnost da će se ukrajinske snage sad moći povući na lakše branjive pozicije, postavljene u ravnoj liniji ratišta”, navode obavještajci.

Borbe u Donbasu dosad su bile obilježene “sporim ruskim napredovanjem i učestalim korištenjem artiljerije”, navode britanski obavještajci, pa dodaju: “Borbe u Donjecku će se gotovo sigurno nastaviti na isti način”.