Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sve češći napadi

Ukrajinci pogađaju strateške ciljeve: Sve ukazuje da kreće protuofanziva

Foto: Facebook

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom

Ukrajinski dron izazvao je požar u rafineriji nafte na jugu Rusije, a granatiranje je pogodilo ruski grad u blizini granice po treći put u sedmici, oštetivši zgrade i zapalivši vozila, saopćili su ruski zvaničnici u srijedu.

Dan nakon što je Rusija optužila Ukrajinu da šalje bespilotne letjelice da napadnu zgrade u Moskvi, guverner ruskog Krasnodarske regije izjavio je da je dron vjerovatni uzrok požara koji je izbio u rafineriji nafte Afipski.

Nije bilo žrtava

Požar je ubrzo ugašen i nije bilo žrtava, saopćio je guverner Veniamin Kondratyev u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Rafinerija Afipski nalazi se nedaleko od crnomorske luke Novorosijsk, u blizini druge rafinerije koja je napadnuta nekoliko puta ovog mjeseca.

Nije bilo neposrednih informacija o tome ko je lansirao dron, ali je Moskva optužila Kijev za pojačane napade unutar Rusije posljednjih sedmica, dok je Rusija u više navrata gađala ukrajinske gradove dronovima i projektilima.

Nebo iznad Ukrajine je u utorak navečer bilo relativno mirno, bez izvještaja o većim zračnim napadima. U napadima ruskih dronova u utorak je u Kijevu jedna osoba poginula, a četiri su ranjene, saopćili su ukrajinski zvaničnici.

Pripreme za kontraofanzivu

Napadi unutar Rusije dolaze u trenutku kada Ukrajina priprema kontraofanzivu kako bi istjerala ruske snage s teritorije okupirane otkako je Moskva započela svoju invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.

U ukrajinskom artiljerijskom napadu ranjena je najmanje jedna osoba u ruskom gradu Šebekino, oko sedam kilometara sjeverno od granice s ukrajinskom regijom Harkov, sapćio je regionalni guverner Vjačeslav Gladkov u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Ukrajina gotovo nikada javno ne preuzima odgovornost za napade u Rusiji ili na teritoriji Ukrajine pod ruskom kontrolom.

Ukrajinske bespilotne letelice pogodile su u utorak bogate oblasti Moskve, saopćila je Rusija u, kako je jedan političar nazvao, najopasnijim napadom na prijestolnicu od Drugog svjetskog rata, dok je Kijev također pogođen iz zraka po treći put u 24 sata.

Zračni udari obje strane intenzivirali su se u jeku zastoja na terenu, s ruskim snagama ukopanim duž produžene linije fronta na istoku i jugu Ukrajine.

Dronovi nad Moskvom

Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je osam dronova koje je Ukrajina poslala u Moskvu, i koje je ciljalo civile, oboreno ili preusmjereno elektronskim ometačima, iako je Baza. Telegram kanal koji ima veze sa sigurnosnim službama, saopćila da ih je bilo više od 25.

Mihajlo Podoljak, pomoćnik ukrajinskog predsjednika, negirao je da je Kijev direktno umiješan, ali je rekao da “sa zadovoljstvom posmatramo događaje” i da predviđa još takvih udara.

Dvije osobe su povrijeđene dok su neki stambeni blokovi nakratko evakuisani, saopćio je gradonačelnik Moskve. Stanovnici kažu da su čuli glasne udare praćene mirisom benzina. Neki su snimili oboreni dron i oblak dima.

Bespilotne letjelice su ciljale neke od najprestižnijih moskovskih kvartova, uključujući mjesta gdje ruski predsjednik Vladimir Putin i drugi članovi ruske elite imaju domove.

Putin je rekao da je najveći ukrajinski udar dronom na Moskvu pokušaj da se uplaši i isprovocira Rusija, te da će protuzračna odbrana oko glavnog grada biti ojačana.

Civilne mete u Kijevu i drugim ukrajinskim gradovima od prvih dana rata više puta su napadali ruski dronovi i projektili.

Reakcija Bijele kuće

Jučer je, međutim, bio tek drugi put da se Moskva našla pod direktnom vatrom.

U Washingtonu je Bijela kuća saopćila da prikuplja informacije o izvještajima o napadima bespilotnih letjelica u Moskvi.

– Ne podržavamo napade unutar Rusije. To je to. Tačka, izjavila je glasnogovornica Bijele kuće Karine Jean-Pierre novinarima na brifingu.

Washington je glavni dobavljač oružja Ukrajini pod uslovom da ga koristi za odbranu i za ponovno preuzimanje ukrajinske teritorije koju su okupirale ruske snage.

Ruski ambasador u Sjedinjenim Državama optužio je Washington da ohrabruje “teroriste” u Kijevu javnim ignoriranjem napada dronovima.

Jedno od južnih mjesta koje ruske snage kontroliraju od početka invazije je nuklearna elektrana Zaporožje, a u utorak je čelnik agencije UN-a za nuklearni nadzor zatražio od Ukrajine i Rusije da poštuju pet principa kako bi je zaštitili. Ni Ukrajina ni Rusija nisu se obavezale da će poštovati principe.

Brifing u UN-u

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), Rafael Grossi, mjesecima pokušava postići sporazum o smanjenju rizika od nuklearne nesreće od vojnih aktivnosti poput granatiranja Zaporožja, najveće nuklearne elektrane u Evropi.

Na brifingu za Vijeće sigurnosti UN-a, Grossi je rekao da principi uključuju da ne smije biti napada na ili iz elektrane i da se ne koristi kao baza za teško naoružanje i drugu vojnu opremu. Pozvao je da snabdijevanje električnom energijom elektrane ostane dostupno i sigurno, prenosi Reuters.