Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

agresija na ukrajinu

Ukrajinci pogodili željeznički most u Khersonu, Rusi sada preko Dnjepra imaju samo branu u Kahovci

MOST (1)

Okupacione ruske snage pokušavaju brzo popraviti mostove, nastojeći obnoviti putove opskrbe municijom i teškom opremom, piše Ukrinform

Oružane snage Ukrajine pogodile su željeznički most preko rijeke Dnjepar u Khersonu, lišivši ruske okupatore mogućnosti da ga koriste, posebno za dopremu vojne opreme, objavila je Operativna komanda “Jug” ukrajinske vojske.

Nedugo nakon objave te informacije, objavljene su i snimke na kojim se vidi da je most oštećen direktnim pogocima, i da se preko njega saobraćaj trenutno ne može odvijati.

“Rezultati vatrenog nadzora glavnih saobraćajnih pravaca na okupiranim područjima pokazuju da je kretanje željezničkim mostom preko rijeke Dnjepar nemoguće”, stoji u poruci ukrajinske vojske.

Prije nekoliko dana Oružane snage Ukrajine pogodile su mostove Antonivka i Darivka, kao i cestu koja vodi preko brane HE Kakhovskaya.

No, tu komunikaciju Rusi su brzo uspjeli ponovo staviti u funkciju. Danas su ruski izvori objavili video na kojem se može vidjeti kako vozila prelaze preko brane.

Okupacione ruske snage pokušavaju brzo popraviti mostove, nastojeći obnoviti putove opskrbe municijom i teškom opremom, piše Ukrinform.

Nakon što su Ukrajinci pogodili most Antonivka, Rusi su počeli trajekt za prijevoz ljudstva kao i vojne opreme.

Kada je Kherson u pitanju, ukrajinski izvori tvrde da su sjeverno od Khersona u mjestu Vyskopilya opkolili ruske snage koje se nisu uspjele povući.