Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

strateška tačka

Ukrajinci ponovo kontrolišu Zmijski otok, Rusi se povukli

zmijski.otok

Zmijski otok, koji je Rusija okupirala prvog dana invazije na Ukrajinu, postao je slavan kada su ukrajinski graničari smješteni na njemu odbili ultimatum s ruskog ratnog broda da se predaju

Ruske snage povukle su se s ukrajinskog Zmijskog otoka, strateške vojne tačke u Crnom moru, saopćili su rusko ministarstvo odbrane i ured ukrajinskog predsjednika u četvrtak.

– Više nema ruskih vojnika na Zmijskom otoku. Naše oružane snage uradile su sjajan posao – napisao je Andrij Jermak, šef ureda ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, na Twitteru.

Rusko ministarstvo odbrane potvrdilo je da su se ruski vojnici povukli sa Zmijskog otoka, nazivajući to “gestom dobre volje” i navodeći da su vojnici “ispunili zadatak koji im je povjeren”.

Ukrajinci su s druge strane nedugo prije te objave saopćili da su pogodili ruske sustave na otoku, BBC piše kako su se pojavile slike s otoka na kojima se vidi kako se dim izdiže u zrak pa je rusko saopćenje oko toga da su se povukli kako bi pokazali dobru volju malo nategnuto.

Kako god bilo, piše BBC, povlačenje Rusa sa Zmijskog otoka je velika pobjeda Ukrajine koja bi mogla imati značajne posljedice po cijeli svijet ako Crno more ponovno postane sigurno za izvoz hrane.

Zmijski otok, koji je Rusija okupirala prvog dana invazije na Ukrajinu, postao je slavan kada su ukrajinski graničari smješteni na njemu odbili ultimatum s ruskog ratnog broda da se predaju.

Ukrajinska južna vojna komanda objavila je na Facebooku da su se nakon uspješne vojne operacije, u kojoj su učestvovale raketne i artiljerijske jedinice, ruske snage povukle sa Zmijskog otoku dva čamca.

Reuters nije bio odmah u stanju da potvrdi ukrajinske i ruske tvrdnje.