Globus

rat u ukrajini

Ukrajinci pripremaju veliku protuofanzivu, dešavanja u Bahmutu su ključna za to

12/03/2023
Foto: Twitter

Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka odbrane grada, ali komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofanzivu

Ukrajinska vojska priprema se za predstojeću protuofanzivu, a vrhovni komandant ukrajinskih snaga rekao je da je obrana Bahmuta, suočena sa žestokim i kontinuiranim ruskim napadima, neophodna kako bi se “kupilo vrijeme” za taj plan.

Te riječi uslijedile su nakon što je britanska obavještajna služba objavila da se linija ratišta pomaknula u borbi za Bahmut, najdužoj i najkrvavijoj bitci u jednogodišnjoj ruskoj invaziji, ali da će svako daljnje rusko napredovanje u razorenom gradu biti “puno izazova”.

Neki vojni stručnjaci doveli su u pitanje smisao nastavka odbrane grada, ali komandant ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandr Sirski rekao je da to pomaže da se dobije vrijeme u pripremama za protuofanzivu.

“Pravi heroji sada su branitelji koji drže istočnu liniju fronta na svojim plećima i nanose najveće moguće gubitke, ne štedeći ni sebe ni neprijatelja”, rekao je Sirski u subotnjem saopćenju. “Potrebno je kupiti vrijeme za stvaranje zaliha i pokretanje protuofanzive koja nije daleko.”

Prigožin kaže da su u centru grada

U videu objavljenom u subotu Jevgenij Prigožin, šef ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je da su njegove snage blizu administrativnog središta grada.

Stojeći na krovu visoke zgrade u Bahmutu, kako tvrdi, Prigožin je pokazivao prema zgradi u daljini. “To je zgrada gradske uprave, ovo je centar grada”, rekao je u punoj ratnoj opremi. “Udaljena je kilometar i dvjesto metara.”

Dok je topništvo tutnjalo u pozadini, Prigožin je rekao da je sada najvažnije dobiti više streljiva od vojske i “krenuti naprijed”. Wagner je predvodio ofenzive na gradove u istočnoj Ukrajini, uključujući Bahmut. Obje strane pretrpjele su velike gubitke.

Ukrajinski vojni glasnogovornik Serhij Čerevatji rekao je da je u Bahmutu u prethodna 24 sata ubijen 221 proruski vojnik, a više od 300 ih je ranjeno. Rusko ministarstvo odbrane saopćilo je da je do 210 ukrajinskih vojnika poginulo u širem dijelu ratišta u Donjecku.

Ukrajinsko ministarstvo odbrane u subotu je izvijestilo da su njegove snage odbile “više od 100 neprijateljskih napada” tokom prošlog dana duž istočnog ratišta.

U intervjuu za francuski list Journal du Dimanche zamjenica ukrajinskog premijera Olga Stefanišina naglasila je ljudsku cijenu ruskog napada na Bahmut. “Hiljade ruskih vojnika poginule su velikom brzinom u toj bitci”, rekla je.

“Ljudska masa ruskog pješaštva zastrašujuće je oružje, čini se neiscrpnim u količini i vremenu.” Ali čak i da zauzme “mali grad”, dodala je, “to neće utjecati na strateške koridore koje još uvijek kontroliramo u regiji”.

“Zona ubijanja”

Britanska vojna obavještajna služba rekla je da rijeka Bahmutka u središtu grada sada označava liniju ratišta.

“Ukrajinske snage drže zapadni dio grada i srušile su ključne mostove preko rijeke, koja ide u smjeru sjever-jug kroz otvoreni prostor širine 200 do 800 metara”, priopćilo je britansko ministarstvo odbrane.

“To je područje postalo zona ubijanja, što ga vjerojatno čini velikim izazovom za Wagnerove snage koje pokušavaju nastaviti svoj frontalni napad prema zapadu.”

Moskva kaže da bi zauzimanje Bahmuta napravilo rupu u ukrajinskoj odbrani i predstavljalo bi korak prema zauzimanju cijele industrijske regije Donbas, glavne ruske mete, prenosi Index.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.