Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

precizan udar

Ukrajinci rano jutros razorili željezničku stanicu u Ilovaisku

himsr

Zanimljivo, kao i u slučaju Krimskog mosta, i u Ilovaisku je do udara došlo u trenutku kada je na stanici bio terentni voz pun zapaljivih tvari, odnosno nafte

RIA novosti objavile su snimku uništene željeznice pod kontrolom Rusije u gradu Ilovaisku. Radi se o okupirnom gradu koji se nalazi oko 50 kilometara iza linije bojišta.

“Ne samo Krim. Ne samo spremnici goriva. U Ilovaiskuu je pogođen i teretni voz. Mještani izvještavaju o prilično snažnoj eksploziji i naknadnoj detonaciji noću. Okupatori sada imaju velikih problema s opskrbom s obje strane”, tvrdi savjetnik gradonačelnika Mariupolja Petro Andrušenko, misleći na eksploziju koja se jutros desila na Krimskom mostu koji povezuje rusku regiju Krasnodar s poluotokom Krim koji je Rusija okupirala 2014. godine.

Proruske vlasti u samoproglašenoj republici Donjeck potvrdile su incident, objavljujući video na kojem se vide posljedice požara na lokalnoj željezničkoj stanici.

Još uvijek nije poznato ima li žrtava u eksploziji.

Proruske okupacione vlasti objavile su da je šest projektila ispaljenih iz HIMARS-a pogodilo skladište nafte i željezničku stanicu.

Ruski Telegram kanali pišu kako je željeznička stanica pogođena projektilom HIMARS. Prema istim izvorima, do razorne eksplozije došlo je u isto vrijeme kada je uništen dio Krimskog mosta. Zanimljivo, kao i u slučaju Krimskog mosta, i u Ilovaisku je do udara došlo u trenutku kada je na stanici bio terentni voz pun zapaljivih tvari, odnosno nafte.

Prema snimcima sa lica mjesta koje su objavili ruski izvori, raketa je zapalila i rezervoare s naftom koju u neposrednoj blizini.

Ilovaisk je ključna tačka za snadbijevanje okupatorskih i separatističkih snaga u Donjecku.