Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajinci srušili ključni most u Hersonu, odsječeno više hiljada ruskih vojnika

most

Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofanzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje

Dva glavna cestovna mosta koja omogućuju ruski pristup okupiranom ukrajinskom teritoriju na zapadnoj obali Dnjepra u Hersonskoj oblasti sada su vjerojatno izvan upotrebe i nije ih moguće koristiti za značajniju vojnu opskrbu, objavila je u subotu britanska vojna obavještajna služba.

Čak i ako Rusija uspije izvršiti značajne popravke na mostovima, oni će ostati ranjivi, saopćilo je ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva.

“Opskrba s kopna za nekoliko hiljada ruskih vojnika na zapadnoj obali gotovo se sigurno oslanja na samo dva pontonska trajektna prijelaza”, reklo je ministarstvo u ažuriranoj obavještajnoj objavi.

Budući da je njihov lanac opskrbe ograničen, veličina svih zaliha koje je Rusija uspjela uspostaviti na zapadnoj obali vjerovatno će biti ključni faktor u održivosti tih snaga, navodi se.

Također i Kijev navodi da je most na brani u Novoj Kakhovki,koji je već napadao, sada neprohodan.

“Osigurano je uništenje cestovnog mosta brane Nova Kakhovka, s posljedicom da je on stavljen izvan pogona”, objavilo je na Facebooku Operativno zapovjedništvo Jug ukrajinske vojske.

U videu ispod možete vidjeti u kakvom je stanju bio most 10. augusta.

Ukrajina je ranije najavila da će pokrenuti ofanzivu kako bi vratila svoje okupirane teritorije na jugu zemlje.

Ukrajina: Uništili smo četiri bespilotne letjelice i jedan avion

Udarna grupa združenih snaga izvijestila je da su tijekom proteklog dana snage PZO-a Kopnenih snaga Oružanih snaga Ukrajine uništile 4 bespilotne letjelice tipa Orlan-10 na istoku Ukrajine, od kojih jednu tokom noći, te jurišni avion Su-25.