Globus

rat u ukrajini

Ukrajinci tvrde da su opkolili preko 1.000 ruskih vojnika, iz Amerike stiže nova velika pomoć

23/07/2022
Foto: Twitter

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da su ruski vojnici u petak opkoljeni blizu sela Visokopila nakon što u četvrtak nisu uspjeli probiti ukrajinske odbrambene linije

Sjedinjene Američke Države najavile su novu vojnu potporu Ukrajini, dok borbe bjesne na istoku i jugu zemlje pet mjeseci od početka ruske invazije. Bijela kuća je najavila novu vojnu potporu Kijevu vrijednu 270 miliona dolara, uključujući dronove. Dodala je da razmatra slanje borbenih zrakoplova u Ukrajinu, ali se taj potez ne može očekivati u skorije vrijeme.

Ruske snage nisu uspjele uspostaviti kontrolu nad drugom ukrajinskom elektranom po veličini u Vuhlehirsku, sjeveroistočno od Donjecka, objavio je glavni stožer ukrajinskih snaga, dodavši da su ruski vojnici pokušali napredovati zapadno od grada Lisičanska, ali su potisnuti.

U ruskom granatiranju južnog grada Nikopolja na rijeci Dnjepar ubijena je najmanje jedna osoba, objavio je ukrajinski zvaničnik  na svom Telegram kanalu. “Umrla je 60-godišnja žena”, rekao je Oleksandr Vilkul, šef vojne uprave grada Krivij Rih u središnjoj Ukrajini.

Ruski napad na Nikopolj, koji je bio meta više od 250 raketa prošle sedmice, oštetio je 11 domova i gospodarskih zgrada, presjekao plinske i vodovodne cijevi i uništio željezničku prugu, dodao je.

Ukrajina: Opkolili smo više od 1.000 ruskih vojnika kod Hersona

Ukrajinske vlasti priopćile su da su ukrajinske snage opkolile više od 1.000 ruskih vojnika u regiji Herson na jugu Ukrajine.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič rekao je da su ruski vojnici u petak opkoljeni blizu sela Visokopila nakon što u četvrtak nisu uspjeli probiti ukrajinske odbrambene linije. Reuters nije mogao nzaovisno provjeriti informacije s ratišta.

Ukrajinska vojska nedavno je pokrenula nekoliko protuofenziva protiv ruskih snaga u regiji Herson, koja je uglavnom pod kontrolom Moskve od početka invazije u februaru. Herson je proteklih mjeseci bio poprište antiruskih demonstracija, pa i napada na dužnosnike koje je u tom području imenovala Moskva.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.