Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

termobarični raketni sistem

Ukrajinci uništili jezivo rusko oružje koje doslovno isisava zrak iz pluća

938bfbb969cb62c845be4364dee6df30

Termobarično oružje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Drugo punjenje se pali nakon početne eksplozije i može imati razoran učinak, prema britanskom ministarstvu odbrane, piše Newsweek

Objavljen je novi snimak eksplozije u kojoj se ruski termobarični višecjevni raketni sistem zapalio nakon što ga je ukrajinska vojska gađala u istočnoj Ukrajini.

Video je objavila novinska agencija Nexta, a prikazuje uništavanje ruskog sistema TOS-1 ili TOS-1A u regionu Donbasa. Poznato je da su ruske snage koristile TOS-1A tokom invazije Moskve na Ukrajinu.

Oksana Markarova, ukrajinska ambasadorica u SAD-u, rekla je nekoliko dana nakon invazije da je u Ukrajini korišteno termobarično oružje, poznato i kao “vakum bombe”. Nekoliko sedmica od početka invazije zapadna ministarstva odbrane potvrdila su upotrebu sistema TOS-1A u Ukrajini.

Termobarično oružje koristi kisik za stvaranje eksplozije visoke temperature. Drugo punjenje se pali nakon početne eksplozije i može imati razoran učinak, prema britanskom ministarstvu odbrane, piše Newsweek.

Eksploziv proizvodi “eksploziju vatrene lopte koja se brzo širi” bez šrapnela, rekao je za Newsweek stručnjak za odbranu i vojnu tehnologiju David Hambling.

– TOS-1 uzrokuje “izuzetno snažan udarni val koji može razbiti zgrade”, što često pomaže da se identificira kada je korišten – dodao je.

Ovo oružje, zabranjeno Ženevskom konvencijom, može istrgnuti kisik iz pluća ljudi kada se detonira, piše CNN.

TOS-1 i TOS-1A 220 mm artiljerijski sistemi mogu lansirati između 24 i 30 termobaričkih raketa, a postavljaju se na šasiju borbenih tenkova.