Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

institut za rat

Ukrajinci uspješno odoljevaju: “Rusi fokusirani na jednu bitku, ostvarit će skroman uspjeh”

FUcXGsbWUAEkL6z

Ruska vojska koncentrirala je sve svoje raspoložive resurse na ovu jednu bitku kako bi ostvarila samo skromne dobitke

Institut za proučavanje rata objavio je novu analizu i kartu sukoba u Ukrajini. U nastavku prenosimo dijelove:

Ukrajinske snage uspješno usporavaju ruske operacije za opkoljavanje ukrajinskih položaja u Luhanskoj oblasti, kao i ruske napade na Severodonjeck kroz učinkovite lokalne protunapade i obranu zapadne obale rijeke Severski Donjec.

Proruski vojni bloger Voenkor Kotyenok Z tvrdi da ruske snage vjerovatno neće probiti ukrajinsku obranu u Lisičansku i da će se vjerovatno morati probiti od Popasne ako se nadaju zauzeti Lisičansk.

Dodaje da bi ukrajinske snage mogle spriječiti ruske prijelaze preko rijeke iz Severodonjecka i istaknuo da ruske snage još nisu osigurale pristup dvjema ključnim autocestama prema Lisičansku.

Ruska vojska koncentrirala je sve svoje raspoložive resurse na ovu jednu bitku kako bi ostvarila samo skromne dobitke. Ukrajinska vojska, naprotiv, zadržava fleksibilnost i samopouzdanje i ne samo da provodi lokalizirane protunapade drugdje u Ukrajini (npr. sjeverno od Hersona), već provodi učinkovite protunapade i u Severodonjecku.

Ukrajina je navodno vratila kontrolu nad 20 posto grada u posljednja 24 sata.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je 3. juna da će Rusija nastaviti svoju “specijalnu vojnu operaciju” u Ukrajini dok ne postigne sve svoje ciljeve. Peskov je istaknuo da je Rusija već “oslobodila” mnoga naselja od početka operacije.

Ruski ministar obrane Sergej Šojgu također je 3. juna ustvrdio da ruske snage usvajaju “nove zadatke” kako bi ubrzale napredak rata. Kremlj vjerojatno priprema uvjete za objavu neke vrste pobjede u istočnoj Ukrajini, dok se priprema za dugotrajni rat.

Guverner Luhanska: Severodonjeck je podijeljen na pola

Kontrola nad Severodonjeckom podijeljena je na pola između ukrajinskih i ruskih snaga, rekao je Sergej Gaidai, guverner Luhanske regije.

“Situacija je bila teška, Rusi su kontrolirali 70 posto grada, ali u posljednja dva dana su potisnuti. Grad je sada, više-manje, podijeljen na pola”, rekao je.

Reuters nije mogao odmah provjeriti Gaidaijeve tvrdnje.