Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

rat u ukrajini

Ukrajincima stigle zabranjene bombe, poslali su ih Amerikanci

kasetna municija
Foto: Twitter
Ilustracija

SAD su 7. jula objavile da će Kijevu poslati kasetnu municiju u okviru vojnog paketa vrijednog 800 miliona dolara

Valerij Šeršen, portparol vojne komande Tavrije na jugu Ukrajine, potvrdio je izvještaj CNN-a koji se poziva na izjavu komandanta snaga Tavrije da je Ukrajina upravo primila kasetnu municiju, ali je još nije upotrijebila.

– Kasetna municija u rukama je naših odbrambenih snaga – kazao je Šeršen ukrajinskoj televiziji, ali pružajući tek nekoliko detalja.

SAD su 7. jula objavile da će Kijevu poslati kasetnu municiju u okviru vojnog paketa vrijednog 800 miliona dolara namijenjenog osiguravanju da ruske snage koje su napale Ukrajinu prije skoro 17 mjeseci ne mogu zaustaviti ukrajinsku kontraofanzivu.

Kasetnu municiju zabranjuje više od 100 zemalja. Obično ispuštaju veliki broj manjih bombi koje mogu ubiti neselektivno na širokom području. One koje ne eksplodiraju predstavljaju opasnost decenijama.

Ukrajina je rekla da će koristiti kasetne bombe samo da bi “deokupirala” svoju teritoriju i da ih neće koristiti u urbanim područjima. Predsjednik Volodimir Zelenski ponovio je uvjeravanja Ukrajine tokom samita NATO-a u srijedu.

Rusija, Ukrajina i Sjedinjene Države nisu potpisale Konvenciju o kasetnoj municiji koja zabranjuje njenu proizvodnju, skladištenje, upotrebu i transfer.

Odluci o slanju municije u Ukrajinu usprotivile su se Španija i Kanada, dok je Britanija istaknula da je to dio konvencije koja obeshrabruje upotrebu takvog oružja. Neki demokratski poslanici također su izrazili zabrinutost. Ruska ambasada u SAD osudila je tu odluku, prenosi Reuters.