Globus

strahuju od napada

Ukrajinska regija Lugansk pozvala civile da odu dok mogu

06/04/2022

Apelirao je na sve stanovnike regije Lugansk da napuste to područje dok je moguće, odnosno dok postoje osigurani autobusi i vozovi

Vlasti u istočnoj ukrajinskoj regiji Lugansk nadaju se da će u srijedu uspjeti evakuirati civile kroz pet “humanitarnih koridora” te su pozvale stanovnike da napuste mjesta prebivališta dok postoji mogućnost za to.

Ukrajina je saopćila da se ruske trupe, koje su izvršile invaziju 24. februara, pregrupiraju i pripremaju za novu ofenzivu na području Donbasa, koja uključuje Lugansk.

– Izvest ćemo sve civile ako nam Rusi dopuste da dođemo do mjesta okupljanja za evakuaciju. Jer, kao što vidite, oni ne poštuju uvijek primirje – napisao je guverner regije Lugansk Serhiy Gaidai na Telegramu.

Apelirao je na sve stanovnike regije Lugansk da napuste to područje dok je moguće, odnosno dok postoje osigurani autobusi i vozovi, prenosi Reuters.

Gaidai je rekao da željeznički saobraćaj nije bio u funkciji u Donjeckoj regiji Donbasa jer je ove sedmice oštećen te je trebalo nekoliko sati da se popravi.

Podvukao je da ruske snage nisu uspjele probiti ukrajinsku odbranu u njegovoj regiji, ali da uništavaju “sve što im se nađe na putu” i da se “ni pred čim neće zaustaviti”.

Rusija je rekla da ne cilja civile u svojoj “specijalnoj vojnoj operaciji” usmjerenoj na demilitarizaciju i “denacizaciju” Ukrajine, ali Ukrajina i Zapad odbacuju stav Kremlja kao izgovor za invaziju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.