Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

objavljeni snimci

Ukrajinska vojska: Krenula je protuofanziva, ubijen je i četvrti ruski general

ukr gen ss

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izvijestio o smrti još jednog ruskog generala tokom svog noćnog obraćanja iz Kijeva, ali nije ga imenovao

Ukrajinski dužnosnici tvrde da je njihova vojska ubila četvrtog ruskog generala. To je znak, kažu, da je ruska vojska prisiljena generale slati na prvu crtu kako bi vodili operacije.

Anton Geraščenko, savjetnik u ukrajinskom ministarstvu unutarnjih poslova, ustvrdio je na Telegramu da su ukrajinske snage ubile ruskog general bojnika Olega Mitjajeva tokom intenzivnih borbi na periferiji jugoistočnog grada Mariupolja.

BBC piše da nisu uspjeli potvrditi ovu informaciju, a iz Moskve još nema informacija.

Geraščenko je napisao da je Mitjajev bio komandant 150. motorizirane divizije i objavio je fotografiju, kako je rekao, mrtvog oficira.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je izvijestio o smrti još jednog ruskog generala tokom svog noćnog obraćanja iz Kijeva, ali nije ga imenovao.

Vjeruje se da Rusija ima oko 20 generala u Ukrajini koji predvode invaziju.

Ruski gubici

U međuvremenu, ukrajinske oružane snage objavile su nove procijenjene podatke o gubicima Rusa.

Kako tvrde, od 24. februara do 16. marta ruske snage približno su izgubile: oko 13.800 vojnika, 430 tenkova, 1375 oklopnih transportera, 190 komada topničke artiljerije, 70 MLRS-a, 43 komada protuzračnog oružja, 84 letjelice, 108 helikoptera, 819 borbenih vozila, tri broda i 60 cisterni s gorivom.

Ukrajina: Provodimo protuofanzivu

“Radikalna promjena” dogodila se između ukrajinskih i ruskih snaga nakon što je Kijev pokrenuo kontraofanzivu u “nekoliko područja”, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

To je značajno izmijenilo “stavove stranaka”, tvitovao je on, ne objašnjavajući dalje.

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva je u međuvremenu saopćilo da Ukrajina “sposobno iskorištava” “nedostatak manevara” ruskih snaga i nanosi velike gubitke.

Moskva se također bori da savlada “izazove” koje nameće ukrajinski teren, dodaje se.

Višespratnice su u srijedu ponovo granatirane u Kijevu, a kako se navodi, ruske trupe pucaju iz bolnice u Mariupolju, gdje se oko 500 ljudi koristi kao živi štit.