Globus

bitke na istoku

Ukrajinska vojska u novom izvještaju navela šta je sada glavni cilj ruskog agresora

19/04/2022
Foto: Screenshot/Twitter

Ruske snage nastavljaju s prebacivanjem oružja i vojne opreme u Ukrajinu iz središnjih i istočnih regija Rusije, a djelimično su blokirale i grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, navodi se u izvještaj

Ukrajinska vojska u novom obavještajnom izvještaju tvrdi da ruske snage provode “agresivne akcije” kako bi uspostavile potpunu kontrolu nad istočnim regijama Donjecka i Luganska.

Ruske snage nastavljaju s prebacivanjem oružja i vojne opreme u Ukrajinu iz centralnih i istočnih regija Rusije, a djelimično su blokirale i grad Harkiv na sjeveroistoku Ukrajine, navodi se u izvještaj.

“Glavni fokus ruske vojske je probijanje ukrajinske odbrane u regijama Lugansk i Donjeck, kao i uspostavljanje potpune kontrole nad južnim lučkim gradom Mariupoljem. Rusija nastavlja koristiti bjelorusku teritoriju za pokretanje zračnih napada i zračno izviđanje u Ukrajini”, piše ukrajinska vojska.

Tvrde i da je 810. zasebna brigada marinaca Crnomorske mornarice izgubila 158 vojnika, oko 500 ih je ozlijeđeno, a 70 osoba se vodi kao nestalo.

“Ukrajinske snage su u posljednja 24 sata uništile 10 tenkova, 18 jedinica oklopne opreme i osam jedinica automobilske opreme”, piše u izvještaju. Navode i da su ukrajinske zračne snage pogodile u ponedjeljak sedam ciljeva – jedan avion, četiri bespilotne letjelice i dvije krilne rakete.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.