Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Vasyl Bodnar

Ukrajinski ambasador tražio da Turska zatvori moreuze za ruske snage

ukrajinski ambasdaor

Želimo da se uvedu sankcije ruskoj strani, rekao je ambasador Ukrajine u Ankari

Ukrajinski ambasador u Ankari Vasyl Bodnar u četvrtak je zatražio od Turske da zatvori moreuze Dardanele i Bosfor za ruske snage, javlja Anadolu Agency (AA).

On je na konferenciji za novinare rekao da su uputili zvanični zahtjev Ankari da zatvori svoj vazdušni prostor i moreuze za Rusiju.

“Želimo da se uvedu sankcije ruskoj strani. Posebno zahtjevamo zaplijenu akcija ruskog poslovnog svijeta ovdje”, rekao je Bodnar.

Istakao je značaj osiguravanja odbrambenog naoružanja kao i finansijske i humanitarne pomoći.

“Pozivamo na podršku građanima Ukrajine koji se trenutno nalaze u Tursku, posebno onima kojima je potrebna dodatna zaštita i bezbjednost”, dodao je.

Naglasio je da je ovo prvi put u regiji da je nuklearno naoružana zemlja pokrenula otvoreni napad na drugu nezavisnu državu i počela rat.

Rekao je da Rusija napada Ukrajinu na svim frontovima, uključujući granice s Krimom i Bjelorusijom, kao i istočni region Donbasa.

“Ukrajinske oružane snage i naše regionalne bezbjednosne jedinice bore se protiv ruskih osvajača”, rekao je on.

Dodao je da je Ukrajina proglasila vanredno stanje i prekinula diplomatske odnose s Rusijom.

“Pozivamo cijeli svijet da formira koaliciju protiv Putina i da spriječi širenje rata, posebno u ovoj regiji. Sada su sve maske skinute i sada smo u ratu”, rekao je Bodnar.

Dodao je da se nada da će sav narod Turske podržati Ukrajinu u ovom pravednom cilju.