Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Oleksij Reznikov

Ukrajinski ministar odbrane podnio ostavku

oleksij reznikov
Foto: X

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dan ranije rekao da je odlučio da smijeni ministra odbrane

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov zvanično je podnio ostavku predsjedniku parlamenta, objavio je na mreži X u ponedeljak, 4. septembra, javlja Radio Slobodna Evropa.

“Bila je čast služiti ukrajinskom narodu i raditi za ukrajinsku armiju posljednja 22 mjeseca, najteži period moderne istorije Ukrajine”, napisao je Reznikov na društvenoj mreži, uz fotografiju pismene ostavke.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dan ranije rekao da je odlučio da smijeni ministra odbrane, što je najveća promjena u vodstvu ukrajinske odbrane otkako je Rusija pokrenula invaziju u punom obimu u februaru 2022.

Saopštenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što se Ukrajina odbila napade ruskih bespilotnih letjelica u južnom regionu Odese u nedelju kojim je pogođena luka na Dunavu koja graniči sa članicom NATO-a Rumunijom.

“Oleksij Reznikov je prošao kroz više od 550 dana rata u punom obimu“, rekao je Zelenski u svom redovno večernjem obraćanju.

“Vjerujem da su ministarstvu potrebni novi pristupi i drugi formati interakcije i sa vojskom i sa društvom u cjelini.”

Predsjednik Ukrajine je predložio Rustema Umerova, krimskog Tatara koji je od prošle godine bio na čelu Fonda za državnu imovinu, da zamijeni Reznikova – uz odobrenje ukrajinskog parlamenta.

Vijest o smjeni Reznikova dolazi u vrijeme kontraofanzive Kijeva i pritiska Evropske unije na Ukrajinu u u vezi korupcije, ocjenjuje agencija France-Presse (AFP).

Prema Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency Internationa, Ukrajina se nalazi na 116. mjestu od 180, ali napori posljednjih godina značajno su poboljšali njen položaj, piše BBC.

Glasine o mogućoj ostavci ili svrgavanju Reznikova rasle su nakon niza optužbi za korupciju unutar ministarstva.

Iako Reznikov nije lično optužen za korupciju, u Ministarstvu odbrane je bio niz skandala u vezi sa nabavkom robe i opreme za vojsku po višim cijenama.

Ranije ove godine, zamjenik Reznikova, Vjačeslav Šapovalov, podnio je ostavku. U to vrijeme je izvještavano da se Reznikov jedva održao na funkciji, podsjeća BBC.

Reznikov je poslije prvih izvještaja rekao da ne planira da podnese ostavku, ali je dodao da će svaku odluku o njegovoj budućnosti donijeti predsednik.

Rusija je pokrenula invaziju na Ukrajinu u februaru 2022.