Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Kuleba: Rusija drži 300.000 civila kao taoce u Mariupolju; WHO: Napadaju bolnice

FNUhfpcWYAM9fON

Najmanje 21 osoba, među kojima je i dvoje djece, ubijena je u zračnim napadima tokom noći na sjeveroistočni ukrajinski grad Sumi, izvijestile su u utorak lokalne vlasti i ured regionalnog tužiteljstva

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba javlja da je napadnut humanitarni koridor iz Mariupolja do Zaporižja.

“Rusija drži 300.000 civila kao taoce u Mariupolju, sprječava humanitarnu evakuaciju unatoč sporazumima s posredovanjem ICRC-a. Jučer je jedno dijete umrlo od dehidracije! Ratni zločini dio su namjerne ruske strategije. Pozivam sve države da javno zatraže: RUSIJA, PUSTI LJUDE!”, objavio je Kuleba.

Najmanje 21 osoba, među kojima je i dvoje djece, ubijena je u zračnim napadima tokom noći na sjeveroistočni ukrajinski grad Sumi, izvijestile su u utorak lokalne vlasti i ured regionalnog tužiteljstva.

Ova informacija nije mogla odmah biti nezavisno provjerena.

Tokom noći, šef regionalne uprave Dmitro Živicki izvijestio je o 10 mrtvih.

“Na nekim područjima bombardirane su stambene zgrade. U bombardiranju je uništeno nekoliko kuća koje se nalaze gotovo u centru grada”, napisao je Živicki na Facebooku.

WHO: Pojačavaju se napadi na ukrajinske bolnice

Napadi na ukrajinske bolnice, druge zdravstvene ustanove i vozila hitne pomoći pojačavaju se zadnjih dana, upozorava Svjetska zdravstvena organizacija, dodavši da zemlji nedostaje vitalnih medicinskih potrepština.

Agencija UN-a u ponedjeljak je potvrdila da je najmanje devet osoba umrlo u 16 napada na zdravstvene ustanove od početka ruske invazije 24. februara. Nije navedeno ko je odgovoran.

Dužnosnica WHO-a za Europu Catherine Smallwood izjavila je da broj uključuje incidente u kojima su vozila hitne pomoći preusmjerena na druge poslove osim hitne zdravstvene zaštite.

“Nastavit ćemo ažurirati te brojke. One su se prilično brzo povećavale tokom posljednjih nekoliko dana”, rekla je Smallwood.

Organizacija je radila na brzoj dostavi medicinskih potrepština u Ukrajinu, gdje su kisik, inzulin, osobna zaštitna oprema, hirurška oprema i krvni proizvodi pri kraju, rekao je regionalni direktor za Europu Hans Kluge na brifingu.

Opskrba kisikom, dječjim cjepivima i stručna potpora mentalnom zdravlju bili su među glavnim prioritetima WHO-a za regiju, rekao je.

Kluge je također naglasio potrebu davanja prioriteta zdravstvenim potrebama žena, uključujući zdravlje majki i hitnu porodničku skrb te da se odgovori na seksualno i rodno uvjetovano nasilje.

“Prošli sukobi su nam pokazali da su u najranjivijoj situaciji adolescentice, žene s invaliditetom i starije žene”.

“Suočeni su s povećanim rizikom od napada ljudi izvan kuće i naoružanih skupina, kao i nasilja intimnog partnera te seksualnog zlostavljanja i iskorištavanja”, rekao je Kluge.