kritike na račun agresora

Ukrajinski ministar vanjskih poslova: Moskva igra ‘igre gladi’ sa svijetom

kuleba

Više od samog nastavka dogovora, Kuleba je optužio ruske inspektore za “tihu sabotažu”, rekavši da su namjerno odugovlačili s dopuštanjem isporuka

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba vršio je pritisak na zemlje jugoistočne Azije za političku i materijalnu podršku u borbi njegove zemlje protiv Rusije, dok je u subotu optužio Moskvu da igra “igre gladi” sa zadržavanjem isporuka ukrajinskog žita i druge poljoprivredne proizvode, javlja AP.

Kuleba je rekao novinarima na marginama summita Udruženja država jugoistočne Azije da s dogovorom koji Ukrajini dopušta izvoz žitarica i gnojiva, koji ističe 19. novembra, svijet treba pritisnuti Rusiju da se ne protivi produživanju, rekavši da su ukrajinski proizvodi potrebni i u Africi i Aziji.

Međutim, više od samog nastavka dogovora, Kuleba je optužio ruske inspektore za “tihu sabotažu”, rekavši da su namjerno odugovlačili s dopuštanjem isporuka.

– Ne samo da Rusija mora ostati dio inicijative, ona također mora uputiti svoje inspektore da djeluju u dobroj vjeri i izbjegavaju bilo kakve mjere, bilo kakve korake koji stvaraju prepreke i ometaju izvoz ukrajinske poljoprivredne robe na globalno tržište – kazao je.