Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

na zahtjhev zelenskog

Ukrajinski parlament izglasao uvođenje sankcija Iranu na 50 godina!

zelenski screenshot
FOTO: Screenshot

Zvanični Teheran je odgovorio da je ovo pokušaj Zelenskog da dobije vojnu i finansijsku podršku Zapada

Ukrajinski parlament odobrio je u ponedeljak, 29. maja paket sankcija protiv ruskog saveznika Irana na 50 godina, optuženog za slanje oružja Moskvi tokom više od godinu dana invazije na Ukrajinu.

Paket je parlament odobrio dan nakon što je Ukrajina saopštila da je Rusija koristila iranske dronove Shahed u najvećem napadu bespilotnih letjelica na ukrajinsku prijestonicu od početka invazije.

“Rezolucija sinhronizuje ukrajinske sankcije sa akcijama celog civilizovanog svijeta na putu potpune izolacije Irana“, saopštio je ukrajinski Parlament na svom sajtu.

Paket uključuje zabranu “vojne robe i robe dvostruke namjene” sa Iranom i “suspendovanje ekonomskih i finansijskih obaveza u korist stanovnika Irana”.

Dokument predviđa primjenu sankcija protiv Irana na period od 50 godina, posebno potpunu zabranu trgovinskih operacija, zaustavljanje tranzita, letova i transporta na teritoriju Ukrajine i sprječavanje povlačenja kapitala.

U paketu sankcija namjerava se zabraniti bilo kakvo ulaganje u Iran i prenos tehnologija, prava na objekte i prava intelektualnog vlasništva.

Potrebno je još da ga potpiše predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski – što je formalnost jer je ukrajinski lider sam zatražio usvajanje zakona, piše AFP.

Zelenski je prošle nedjelje direktno apelovao na Irance, pitajući: “Zašto želite da budete saučesnici u ruskom teroru?”

Njegov savjetnik Mihajlo Podoljak rekao je u nedjelju da je Kijev pogođen desetinama bespilotnih letelica Shahed i nazvao Iran “terorističkim režimom“.

“Teheran je postao ključni saveznik Moskve u ovom ratu, namjerno je snabdjevajući oružjem za napade na civilne gradove“, naveo je Podoljak na Tviteru.

Zvanični Teheran je odgovorio da je ovo pokušaj Zelenskog da dobije vojnu i finansijsku podršku Zapada.