Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

trajat će 30 dana

Ukrajinski parlament odobrio uvođenje vanrednog stanja koje na snagu stupa od ponoći

ukrajina front donbas anadolija (2)

Vanredno stanje proglašeno je u cijeloj Ukrajini, izuzev Donetska i Luganska

Ukrajinski parlament Vrhovna rada odobrio je odluku o proglašenju vanrednog stanja koje u toj zemlji stupa na snagu u ponoć, izuzev Donetska i Luganska, javlja Anadolu Agency (AA).

Odluka je usvojena podrškom 335 zastupnika parlamenta koji broji ukupno 450 zastupničkih mjesta.

Shodno odluci, vanredno stanje na snagu stupa večeras od ponoći i trajat će 30 dana. Po potrebi se može produžiti za još 30 dana.

Odlukom se zabranjuje organiziranje masovnih skupova, a po potrebi je predviđeno i ograničenje javnog prevoza te intenzivirane kontrole vozila i dokumenata.

Po potrebi je predviđeno i uvođenje policijskog sata, a u izvanrednim situacijama se predviđa i evakuacija građana u sigurna područja.

Također se očekuje pojačanje mjera sigurnosti, prvenstveno kada je riječ o važnim objektima u Ukrajini.

U svom govoru u parlamentu, predsjednik Savjeta za bezbjednost i odbranu Ukrajine Oleksiy Danilov izjavio je da osjećaju potrebu za donošenjem ove odluke kako bi se garantovalo normalno funkcioniranje države zbog aktivnosti ruskih privatnih sigurnosnih snaga i separatista protiv.

Vijeće nacionalne sigurnosti Ukrajine ranije je saopćilo da će proglasiti 30-dnevno vanredno stanje u zemlji, isključujući oblasti Donjeck i Lugansk.

Danilov je podsjetio da u Donjeckoj i Luganskoj oblasti već postoje prakse slične vanrednom stanju od 2014. godine.