Globus

veto zelenskog

Ukrajinski parlament zabranio “Z” i “V”, smiju se koristiti samo u dvije svrhe

23/05/2022
Foto: Twitter

Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. augusta, razdoblje izvanrednog stanja u zemlji

Ukrajinski parlament zabranio je sinoć simbole “Z” i “V” koje ruska vojska koristi za promociju svog rata u Ukrajini, ali je pristao na poziv predsjednika Volodimira Zelenskog dopustiti njihovu upotrebu u obrazovne ili historijske svrhe.

Jaroslav Železnjak, član opozicije, objavio je odluku na aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, rekavši kako je od 423 zastupnika skupštine njih 313 glasalo “za”.

Zelenski je stavio veto na raniju verziju zakona i pozvao da se ta dva simbola dopuste u muzejima, bibliotekama, naučnim radovima, udžbenicima i sličnim primjerima. Nijedno od ta dva slova ne postoji u ruskoj abecedi. Ona su se naširoko koristila, posebno na ruskim vojnim vozilima i opremi, za promociju ciljeva sukoba.

Moskva svoju invaziju na Ukrajinu naziva “posebnom vojnom operacijom” za razoružavanje susjeda i zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad kažu da je fašistička tvrdnja neutemeljena i da je rat ničim izazvan čin agresije.

Rusija je tokom vikenda pucala na položaje na istoku Ukrajine, gađajući regije Donbas i Mikolajiv zračnim napadima i topovskom vatrom. Novi zakon zabranjuje stvaranje nevladinih organizacija koje koriste ruske ratne simbole ili potkopavaju suverenitet Ukrajine.

Ukrajinski parlament u nedjelju je također produžio za još 90 dana, odnosno do 23. augusta, razdoblje izvanrednog stanja u zemlji.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.