Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sviatoslav Yurash

Ukrajinski poslanik: Zarobljeno i ubijeno na stotine ruskih vojnika nadomak Kijeva

“Realnost je da Ukrajina nema izbora. Rusija želi da uništi nas i nećemo dozvoliti da se to dogodi. Rođen sam u nezavisnoj Ukrajini i umrijet ću u nezavisnoj Ukrajini”

Ukrajinske snage su uhvatile ili ubile “stotine” Rusa u blizini Kijeva, kaže Sviatoslav Yurash, poslanik koji je uzeo oružje u ruke.

Poslanik je razgovarao za Sky News prije nego što je krenuo na jug kako bi nastavio prema odbrani Kijeva i rekao da su ruske snage udaljene oko tri do četiri km (1,8 do 2,5 milje) od njegove lokacije.

Rekao je da ima “zarobljenih ljudi u neposrednoj blizini i u blizini”.

“Nemamo izbora (da se borimo) protiv činjenice da Rusija želi da uništi najveću državu u Evropi. On (Putin) želi da je uništi. Putin je to ponavljao iznova i iznova, gdje je pokušao da osudi ideju Ukrajine”, rekao je Yurash.

“Sada je krenuo u punu invaziju. Ja sam u Kijevu koji je trenutno pod opsadom sa sjevera i istoka. Pokušavaju nas odsjeći i na zapadu i jugu. Nalazim se u području gdje Ukrajinci mogu pokušati nabaviti svoje instrumente otpora, ne možemo to učiniti bez pokušaja da ponudimo onima koji žele da se odupru i da im damo šansu za borbu”.

Dmitro Kuleba, ministar vanjskih poslova Ukrajine, na Twitteru je objavio fotografiju zarobljenih ruskih vojnika uz poruku: “Majke, supruge, kćerke ruskih vojnika, zovite svoje muškarce da se vrate kući. Oni su došli na strano tlo da ubijaju nedužne ljude i uništavaju naše kuće. Vaši lideri lažu. Ukrajinci će ih dočekati s oružjem, ne sa cvijećem”.

“Rusi se ovdje ne zabavljaju, u najmanju ruku. Sve je na kocki, ja nisam vojnik, nemam mnogo iskustva sa pištoljem. Kada se boriš za život vrlo brzo učiš. Realnost je da Ukrajina nema izbora. Rusija želi da uništi nas i nećemo dozvoliti da se to dogodi. Rođen sam u nezavisnoj Ukrajini i umrijet ću u nezavisnoj Ukrajini”, rekao je Yurash.