Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Mykhaylo Podolyak

Ukrajinski pregovarač: Došlo je do promjene u mirovnim pregovorima

pregovori ukrajinci

Svaka odluka o mirovnom sporazumu bit će donesena između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog čelnika Vladimira Putina

Nakon 26 dana rata došlo je do nekih promjena u mirovnim pregovorima, kaže za BBC ukrajinski pregovaračMykhaylo Podolyak.

“Otpor Ukrajine natjerao je Rusiju da adekvatnije procijeni stvarnost situacije, što je pomoglo u poticanju neke vrste dijaloga”, rekao je za BBC.

No, svaka odluka o mirovnom sporazumu bit će donesena između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i ruskog čelnika Vladimira Putina, dodao je. Podoljak kaže da nema dogovorenog datuma kada bi se njihov sastanak mogao dogoditi.

Iako odbija dati detalje pregovora, Podolyak jasno daje do znanja da Kijev neće napraviti nikakav kompromis o teritorijalnoj cjelovitosti ili suverenitetu Ukrajine. Još jednom je izrazio frustraciju Kijeva zbog odbijanja NATO-a da u Ukrajini uvede zonu zabrane letova.

“Oni ne zatvaraju naše nebo, oni stoje po strani u vrijeme kada 10 miliona ljudi traži mjesto za život, a tri miliona je već napustilo zemlju. Ovo je humanitarna katastrofa u Evropi”, rekao je.